Új ellenméreggel védi magát az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg több tízezer adag új típusú, vegyi fegyvereket semlegesítő ellenmérget szerzett be és oszt szét katonái között.
Vágólapra másolva!

A izraeli hadsereg lapja, a Bamahane közlése szerint a diazepám nevű hatóanyag görcsoldó hatású, vegyi fegyverekben alkalmazott idegmérgek, például a szarin ellen alkalmazzák. A hadsereg felcsereinél eddig csak az atropin nevű, légzőrendszert védő szer volt, a központi idegrendszerre ható diazepámot csak injekciós formában és csak néhány harci egység kapta meg.

A felcsereknek olyan injekciókat osztanak majd ki, amelyeket a katonák maguknak is be tudnak adni. "A kezelést fél-egy órával hamarabb, és tízszer több embernél lehet majd megkezdeni" - nyilatkozta a katonai lapnak Miha Kszirer alezredes, a nem konvencionális fegyverek elleni orvosi részleg vezetője. A létéért küzdő szíriai rezsimé a világ egyik legjelentősebb vegyifegyver-arzenálja, amely komoly nemzetközi aggodalmat okoz a térségben.

Az amerikai hadseregben a vegyi támadásnak kitett egységek minden katonájánál van diazepám és atropin, melyet be tud adni magának vagy társának - írja az izraeli lap. Kszirer alezredes szerint a gyors kezelés megmentheti a sebesültet az agykárosodástól vagy a haláltól.