Négy parlamenti helyet veszített az RMDSZ

Vágólapra másolva!
Frunda György nem lesz tagja az új román parlamentnek, de Kolozs megye négy év kihagyás után újra szenátori mandátumot szerzett László Attila volt kolozsvári alpolgármester révén.
Vágólapra másolva!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 27 törvényhozói mandátumot szerzett az új román parlamentben, néggyel kevesebbet, mint a 2008-as romániai parlamenti választásokon - közölte kedden az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A magyar szervezet kilenc szenátori mandátumot nyert, akárcsak 2008-ban, a képviselőházban pedig 18-at, ami néggyel kevesebb, a legutóbbi parlamenti választáshoz képest.

Nem jutott szenátori mandátumhoz Frunda György, az RMDSZ egyik legismertebb politikusa, viszont Kolozs megye négy év kihagyás után ismét szenátori mandátumot szerzett László Attila volt kolozsvári alpolgármester révén. Temes megye szintén négy év szünet után jutott képviselői mandátumhoz a 29 éves Molnár Zsolt révén, aki az RMDSZ legfiatalabb képviselője, viszont nem lesz parlamenti képviselete Arad és Brassó megyének.

A vasárnapi szavazáson a magyar párt 5,15 százalékkal jutott be a román parlamentbe, és a választást jelentős fölénnyel nyerő - a voksok 99,5 százalékának feldolgozottsága szerint 60 százalékot elérő - Szociálliberális Szövetség (USL) vezetője, Victor Ponta hivatalban lévő miniszterelnök jelezte, hogy akár kormánykoalíciót is kötnének az RMDSZ-szel.