Gyülekeznek a tüntetők Kairóban

Vágólapra másolva!
Gyülekeznek a tüntetők a kairói elnöki palotánál a szombaton szavazásra bocsájtandó új alkotmány miatt. Este erőszakos összecsapásokra számítanak a városban, délután már lőttek is.
Vágólapra másolva!

Több ezer demonstráló gyűlt össze kedden estére az egyiptomi Kairó utcáin, és a tömeg egyre nő, elképzelhető, hogy összecsapások lesznek a városban - írja a brit BBC. A BBC helyszíni tudósítója szerint az ellenzéki tüntetők egy része már az elnöki palota udvarán van, de négy különböző csoport is a palota elé vonul tüntetni. Több száz katona vigyázza a rendet az elnöki palotánál.

Az országban a tervek szerint szombaton szavaznak az új alkotmányról, amelyet nagy sietve fogalmazott meg az iszlamisták által uralt alkotmányozó gyűlés. Az iszlamista jogrendet elutasító ellenzék a szavazás elhalasztását követeli az elnöktől. Egyiptom közben az IMF-hez fordult, hogy az országban uralkodó politikai válság miatt halasszák későbbre az Egyiptom által kért hitelről való döntést.

Délután már lőttek is

Kedden délután fekete maszkot viselő fegyveresek támadtak rá az egyiptomi fővárosban gyülekező ellenzéki tüntetőkre. A vérengzésben legalább 9 ember megsebesült.

Az országban azért hágott tetőpontjára a feszültség, mert szombaton tartanak népszavazást az előző elnök, Hoszni Mubarak bukása után elkészített új alkotmányról, amely meghatározza Egyiptom jövőjét. A világi ellenzék felháborítónak tartja az alkotmánytervezetet, és a népszavazás bojkottjára buzdít, mert a szöveget egy olyan alkotmányozó nemzetgyűlés fogalmazta meg, amelyben a mérsékelt és szélsőséges iszlamista pártoknak döntő szavuk volt. A tavaly óta hatalomra került iszlamisták viszont szeretnék az alkotmányt a népszavazáson legitimálni, hogy hatalmuk ezután megkérdőjelezhetetlen legyen.

A vallásos hatalomátvételt ellenző világiak keddre hatalmas tömegtüntetéseket szerveztek az alkotmány ellen. Az Egyiptomot jelenleg irányító vallási szervezet, a Muszlim Testvériség erre válaszul ellentüntetéseket hirdetett, hogy támogatásáról biztosítsa az alkotmánytervezetet benyújtó elnököt. Mohamed Murszi, a testvériség által hatalomra juttatott elnök szerint az új alkotmány fontos lépés Egyiptom számára, az ellenzők szerint viszont azzal az iszlamisták eltérítik a tavalyi forradalmat.