Európában is támad a tél

Vágólapra másolva!
A Balkánon, Németországban és Romániában is közlekedési káoszt okozott az orkánerejű széllökésekkel kísért havazás. Szerbiában kettő,  Lengyelországban három, Csehországban pedig egy ember meg is halt a fagyos időjárás miatt a hétvégén. Németország legnagyobb reptere, a frankfurti, csaknem egy napig zárva volt a szakadó miatt.
Vágólapra másolva!

A vasárnap reggelre lehullott, helyenként több mint félméteres hó és a fagypont alatti hőmérséklet nagy káoszt okozott a közlekedésben a Balkán-félszigeten.

Szerbiában már két emberéletet követelt az ítéletidő. A Vajdaság több útján, így a magyar határhoz vezető autópályán órákig vesztegeltek az autóbuszok és gépkocsik, amíg ki tudták őket szabadítani a hó fogságából.

Belgrádtól északra a vonatok több órát késtek. A fővárostól délre fekvő Ljig városban ezrek voltak áram és fűtés nélkül az áramvezetékek megrongálódása miatt.

Egy asszony egészséges kisgyermeknek adott életet az őt kórházba szállító teherautóban, amely szintén a hóban rekedt. A kislány a Snezena (Hófehérke) nevet kapta.

Ivica Dacic szerb kormányfő és belügyminiszter minden rendelkezésre álló rendőri erőt a mentéshez vezényelt. A hatóságok felszólították az embereket, hogy lehetőség szerint ne hagyják el otthonukat.

Erős havazás volt Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában is.

Az APA hírügynökség szerint péntek este óta "hóban fuldoklott" Horvátország, és különösen a fővárosa, ahol több mint 200 járművel folyamatosan takarították az utakat. Zágrábot már szombatra virradóra 19-38 centiméter vastagságú friss hó borította be, komoly nehézséget okozva a tömegközlekedésben, néhány városrészben még az áramszolgáltatásban is fennakadások keletkeztek. A sűrű havazás és az orkánszerű szél miatt nem tudott elindulni a tervezett időben szombaton Joachim Gauck német szövetségi elnök repülőgépe sem a zágrábi repülőtérről.

Vasárnapra Horvátország túlnyomó részén helyreállt a közlekedés, jelentette a helyi média, figyelmeztetve, hogy helyenként továbbra is jegesedéssel, útlezárásokkal kell számolni. Zágrábban és az ország keleti részében járhatóvá tették az utak többségét, egyes útszakaszokon azonban még vasárnap sem oldották fel az útzárat. A Jutarnji List című horvát újság úgy tudja, hogy a hókotróknak 2600 kilométernyi útszakaszon kellett takarítani. A főváros, Zágráb utcáira pedig 500 tonna sót szórtak ki egyetlen éjszaka alatt.

Dél-Dalmáciában és a Velebit-hegység térségében vasárnapra se lankadt az orkánszerű szél ereje, helyenként óránként 155-200 kilométer sebességű széllökések voltak. Karlobag környékén több településen vasárnap délelőtt sem állt helyre az áramellátás. Rijeka környékén alábbhagyott a szél, de egyes szakaszokon vasárnap is szünetelt a kompközlekedés.

Moszkvában szombaton több mint hétezer hómunkás dolgozott, hogy mérsékelje a sűrű hóesés okozta közlekedési gondokat. A hó mellett a jegesedés is akadályozta a közlekedést, számos városrészben kilométeres dugók alakultak ki, a város három nemzetközi repülőterén sok volt a késés és a járatkiesés.

Az orosz polgári védelem minisztériumának szóvivője arról tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy az utóbbi 20 év legkeményebb tele lesz az idei.

Átmenetileg lezárták vasárnap délután a frankfurti repülőteret az erős havazás miatt, törölték a Lufthansa két budapesti járatát is.

A legnagyobb német repülőtéren a havazás miatt számos járat késett, ezért akkora torlódás alakult ki, hogy új gépeket nem tudnak fogadni - közölte a reptér egy szóvivője. A repülőtér honlapján közölt menetrend szerint a vasárnap délutáni járatok többségét törölték vagy más repülőtérre irányították át és csak vasárnap este nyitották meg újra a légikikötőt.

A törölt járatok között jelzik a Lufthansa LH 1340-es számú, Frankfurtból Budapestre, illetve LH 1341-es számú, Budapestről Frankfurtba közlekedő vasárnapi járatát is.

A havazás Németország számos térségében fennakadásokat okozott a közlekedésben. A balesetek száma is jelentős. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban például szombat reggeltől vasárnap délutánig 480 közlekedési baleset történt, ezekben összesen 54-en sérültek meg, hatan súlyosan.

Lengyelországban három, Csehországban pedig egy ember halt meg a fagyos időjárás miatt a hétvégén.

Lengyelországban az ország számos részében esett mínusz 15 Celsius-fok alá a hőmérséklet, a fagy miatt három férfi halt meg. Koruk 35 és 87 év között volt. A hideg két áldozatot szedett Lengyelország középső részén, a harmadik halottra az ország keleti vidékén találtak rá - közölte egy rendőrségi szóvivő szombat este.

Lengyelországban az első hideghullám már 14 halottat szedett októberben, tavaly hozzávetőleg kétszázan haltak meg kihűlés miatt. Az áldozatok jórészt hajléktalanok.

A szomszédos Csehországban még hidegebbre fordult az időjárás, a hőmérséklet mínusz 27 fokig süllyedt. Az idei tél első áldozata az ország északi részén, Plavyban halt meg. A 67 éves Romániában a parlamenti választásokat nehezítette meg a hófúvás és esőzés. A zord időjárás főleg az ország nyugati részén, a Bánságban okozott gondot. Fennakadások voltak az áramellátásban: 180 szavazóhelyiség több órára áram nélkül maradt. A voksolás kezdetén több tucat szavazóhelyiség késve nyitott ki, mert az urna-biztosok nem tudták időben megközelíteni.