Szíria adhatja a következő bukott diktátort

Vágólapra másolva!
A német hírszerzés szerint húsz hónap polgárháború után összeomlóban van az Aszad-rezsim, az EU-s külügyminiszterek már az ellenzékkel tárgyalnak, Izrael pedig titkos szír vegyi fegyvert keres.
Vágólapra másolva!

Ma újabb pokolgépes merénylet történt Damaszkusz belvárosában, és sorozatosak az összecsapások a kormány és az ellenzék fegyveresei között. Gerhard Schindler, a német Szövetégi Hírszerző Szolgálat vezetője szerint pillanatnyilag kiegyensúlyozottak ugyan az erőviszonyok, de Bassár el-Aszad kezei közül kezd kicsúszni az ellenőrzés az ország felett. Az egykor 320 ezres szír hadsereg a növekvő veszteségek és szökések miatt a légi támadásokra helyezi a hangsúlyt, a lázadó csoportok között viszont egyre szorosabb az együttműködés. "Sokasodnak a jelei annak, hogy a damaszkuszi rendszer története utolsó szakaszához érkezett" - véli Schindler.

Forrás: MTI/EPA/SANA

Szíria lesz a legégetőbb téma az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán is, ahol megjelenik Ahmad Maaz al-Hatíb sejk, a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának elnöke is. A külügyminiszterek között azonban nincs egyetértés abban, hogy al-Habíb koalícióját a szír nép egyik vagy egyedüli képviselőjeként tekintsék-e, és a december 21-ére tervezett EU-orosz csúcstalálkozó egyik kényes kérdése is a közel-keleti ország ügye lesz. Moszkva nem hajlandó alkudozni Aszad sorsáról, és Kínával együtt nem is támogatja a mostani szír vezetést elítélő ENSZ-határozatot.

Az eddig 41 ezer halálos áldozatot követelő, 2011 tavasza óta tartó polgárháború újabb fordulataként izraeli kommandósok keresik az Aszad-rezsim vegyi és biológiai fegyvereit. Erről a The Sunday Times számolt be katonai forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy Izrael évek óta ismerte a fegyverek pontos tárolási helyét, nemrég azonban elszállították és gyanújuk szerint élesítették őket. London és Washington az ügyben már figyelmeztette a szír kormányt, de pontos információ nem áll rendelkezésre az üzenetről és az esetleges szankciókról.