Megvan Merkel baloldali kihívója

Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásoknak megfeleően, több, mint 93 százalékos támogatottsággal választották meg kancellárjelöltnek, vagyis Angela Merkel kihívójának a Német Szociáldemokrata Párt vasárnapi kongresszusán a párt alelnökét, Peer Steinbrücköt. Az előző Merkel-kormányban pénzügyminiszteri posztot betöltő politikus megválasztása után közölte: a jelenlegi, konzervatív-liberális koalíciót az SPD és a Zöldek összefogásával kell leváltani, és szó sem lehet egy újabb nagykoalícióról, mert nem félfordulatra, hanem változásra van szükség Németországban.
Vágólapra másolva!

Peer Steinbrück lesz Angela Merkel szociáldemokrata kihívója 2013-ban a németországi parlamenti választáson, a volt pénzügyminisztert 93,45 százalékos támogatottsággal választották meg kancellárjelöltnek a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnapi kongresszusán.

A közvélemény-kutatásokban hosszú ideje érvényesülő trend alapján a párt valószínűleg csak egy konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció kisebb tagjaként kerülhet hatalomra jövőre, Steinbrück azonban elutasítja a 2005-2009 közötti nagykoalíció felújítását.

Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, jövőre lesz 150 éves. 1998-ban még a szavazatok 47,7 százalékával nyerni tudott a parlamenti választáson. Azután viszont szinte folyamatosan csökkent a támogatottsága egészen a legutóbbi, 2009-es választásig, amelyen 23 százalékot, történetének legrosszabb eredményét érte el. Népszerűsége azóta sem emelkedett a megelőző évtizedekben megszokott, 30 százalék fölötti szintre, miközben a konzervatív CDU/CSU elérte a 40 százalékot.

Peer Steinbrück 66 éves, ő a szociáldemokraták legidősebb kancellárjelöltje, és Konrad Adenauer után a második legidősebb német kancellár lehet, ha 2013-ban az SPD nyeri a választást. A közgazdász végzettségű politikus házas, három gyereke van. 1969 óta SPD-tag, a pártban futott be karriert. 2002 és 2005 között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke volt. 2005 és 2009 között a Merkel-kormányban pénzügyminiszter, az SPD-ben alelnök. A 2009-es választás után lemondott pártbeli tisztségéről, de parlamenti képviselői helyét megtartotta. 2012 nyarán jelentette be, hogy szívesen vállalná a megmérettetést Angela Merkellel.

A vasárnapi hannoveri kongresszuson elmondott beszédében kifejtette, hogy a jelenlegi, konzervatív-liberális koalíciót az SPD és a Zöldek összefogásával kell leváltani, és szó sem lehet egy újabb nagykoalícióról, mert nem félfordulatra, hanem változásra van szükség Németországban.

Több elemző szerint kétséges, hogy Steinbrück mennyire hitelesen tudja képviselni a társadalmi igazságosság eszméjét. A kétségek oka az a vita, amely a volt pénzügyminiszter üzleti rendezvényeken tartott előadásokkal szerzett millió eurós nagyságrendű mellékes jövedelme körül bontakozott ki. Miután a politikust az SPD elnöksége október elején egyhangúlag kancellárjelöltnek választotta, a kormányzó konzervatív-liberális koalíció szinte egy emberként követelte, hogy hozza nyilvánosságra a beszédek és a honoráriumok listáját, és kifogásolták például azt, hogy a politikai tapasztalatát vállalati rendezvényeken kamatoztató "üzletember" Steinbrück több mint 80 beszédével szemben Steinbrück képviselő mindössze négyszer szólalt fel a Bundestagban.

Más elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a baloldali szavazók jellemzően az SPD álláspontja, programja, célja miatt választják a pártot, és a kancellárjelölt személye másodlagos, szemben a konzervatív táborral, amelyben a kancellárjelölt személye meghatározó jelentőségű, így a CDU/CSU nem is a saját teljesítményének, hanem Angela Merkel személyes népszerűségének köszönheti kiemelkedően nagy támogatottságát.

Az biztos, hogy Steinbrücknek nem sikerült fordítani a közvélemény-kutatási trendeken, amióta szeptember végén, október elején színre lépett. Személyes támogatottsága ugyan magasabb, mint az SPD-é, de még így is csak a választók 41 százaléka véli úgy, hogy alkalmas a kancellári pozícióra. A párt az Emnid közvélemény-kutató intézet vasárnap megjelent adatai szerint 27 százalékon áll, míg a CDU/CSU 40 százalékon, ami 2006 óta a legmagasabb érték.

A liberális FDP - a konzervatívok természetes szövetségese - a szavazatok 4 százalékát szerezné meg a jelenlegi erőviszonyok alapján, vagyis nem lépné át az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt, míg az SPD kiszemelt partnere, a Zöldek 14 százalékra számíthatnak. Mindez azt jelenti, hogy alig tíz hónappal a következő, 2013 szeptemberi országos parlamenti választás előtt sem a kormányoldalnak, sem a valószínű ellenzéki összefogásnak nincs kormányképes többsége, és parlamenti többséggel rendelkező kormányt csak a konzervatívok és a szociáldemokraták összefogásával lehetne alakítani

A német kampányról és Peer Steinbrückről írt korábbi cikkünket itt olvashatja. .