Kevés magyar szavaz a romániai választáson

Vágólapra másolva!
Brassó kivételével valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban mentek el szavazni délelőtt a romániai parlamenti választásokon. A szavazás este 21 óráig tart, és annak ellenére sem hosszabbítják meg a szavásra nyitva álló időt, hogy az első órákban tucatnyi szavazóhelyiség nem nyitott ki a hóhelyzet miatt. A közvélemény-kutatások szerint a május óta kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) 58 százalékos eredménnyel nyerheti a választásokat.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol vasárnap egyfordulós egyéni választókerületes voksoláson döntenek a polgárok a kétkamarás parlament összetételéről. A szavazatarányos pártképviseletet biztosító választáson 315 képviselői és 137 szenátori választókerületet jelöltek ki.

Brassó kivételével valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz délelőtt, a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a részvétel tekintetében. Délután 14 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 20,5 százaléka adta le voksát. Az átlagnál magasabb részvételt az ország déli részén, a Duna-menti megyékben jegyezték fel, alacsonyabbat pedig Erdélyben.

Szociológusok számítása szerint a romániai választások első óráiban a magyar részvétel 20 százalékkal maradt el az országos átlagtól, ami a magyarság számarányánál húsz százalékkal alacsonyabb parlamenti képviseletet eredményezhet.

A romániai voksolást leginkább az időjárási viszonyok - a havazás és hófúvás - akadályozzák. Az első órákban tucatnyi szavazóhelyiség nem nyitott ki, mert még az urna-biztosok sem tudták megközelíteni a szavazóhelyiséget. A Bánságban több főútvonal is járhatatlan volt vasárnap reggel: az egyik ellenzéki párt elnöke emiatt nem tudott eljutni Temesvárról a magyar határ közelében fekvő Nagyszentmiklósra szavazni és választókerülete egy másik városában adta le voksát.

A Szociálliberális Szövetség győzelmét várják

A Public-Affairs közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint a május óta kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) 58 százalékos eredménnyel nyerheti a választásokat, a jobbközép ellenzék által létrehozott Igaz Románia Szövetség (ARD) a voksok 18 százalékát, a populista Dan Diaconescu Náppárt (PPDD) 13 százalékát szerezheti meg.

Rajtuk kívül még a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) van esélye átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt. A parlamenti választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is részt vesz, amely a felmérés szerint a voksok 1,2 százalékára számíthat. Az EMNP az alternatív választási küszöb átlépésével szeretne bejutni a bukaresti parlamentbe, amely azt feltételezi, hogy a párt jelöltjei legalább hat képviselői és három szenátori választókerületben végezzenek az élen.

Magyarországon is szavazhatnak

Belföldön mindenki csak az állandó lakhelye szerinti szavazóhelyiségben adhatja le voksát. A parlament négy képviselője és két szenátora a külföldön élő román állampolgárok képviseletében jut mandátumhoz: rájuk az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok voksolhatnak.

Magyarországon a román külképviseleteken (Budapesten a nagykövetségen, és a Román Kulturális Intézetben, Szegeden és Gyulán a román főkonzulátuson) szavazhatnak a román állampolgárok. Ehhez magyarországi regisztrációs igazolást, állandó tartózkodási kártyát, bevándorlási engedélyt, letelepedési engedélyt, vagy magyarországi lakcímet tartalmazó román áttelepedési útlevelet kell felmutatniuk. A voksolás mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik.

A választói névjegyzékben szereplő 18 millió 250 ezer választópolgár számára belföldön 18 500, külföldön pedig több mint 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A romániai választásokon 12 párt és pártszövetség több mint 2400 jelöltje indul. A romániai választásokon négy közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becslést a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik. Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.