Pávatáncot jár az egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
Újabb engedményt tett, egy korábbitól viszont elállt Mohamed Murszi az ellenzékkel folytatott tárgyalásokon. Hajlandó visszavonni a saját magának teljhatalmat biztosító rendeletét, de a vitatott alkotmánytervezetről szóló népszavazást megtartaná.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi egyiptomi államfő szombaton hatályon kívül helyezte azt a korábbi, az ellenzék által erősen bírált rendeletét, amellyel jelentős mértékben kiszélesítette hatalmi jogköreit - így állapodott meg Murszi egy, a politikája ellen tiltakozó ellenzéki csoportok vezetőivel tartott találkozón. Az AFP hírügynökség szerint egy iszlamista politikus, Szelim al-Ava számolt be minderről egy kairói sajtótájékoztatón.

A vitatott dekrétum november 22-én született, és annak keretében Murszi szinte teljhatalmat összpontosított saját kezében. Az elnök arra hivatkozott, hogy a régi rezsim "kiszolgálói" akadályozzák a demokratikus átmenetet.

Az első értesülések szerint Murszi ugyanakkor nem hajlandó elállni attól, hogy december 15-én referendumot tartsanak az új, az iszlám alapelvein nyugvó alkotmány tervezetéről. Az ellenzék bírálta a dokumentumot, hangoztatva, hogy módosító javaslatait az iszlamista többségű alkotmányozó testületben figyelmen kívül hagyták. Ennek nyomán pedig azt követelte, hogy a referendumot halasszák el. Murszi pénteken még azt mondta, hogy kész elhalasztani a népszavazást.

Az elmúlt napokban Kairóban és az ország több más városában heves ellenzéki tüntetések voltak Murszi politikája ellen. Az államfőt korábban elnöknek jelölő és őt támogató Muzulmán Testvériség pedig ellentüntetéseket szervezett, elsősorban Kairóban heves összetűzésekre került sor. Az összecsapásokban legkevesebb hét ember vesztette életét, csaknem nyolcszázan pedig megsebesültek.