Lemondásra készül az olasz miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés elfogadását még megvárja, aztán távozik hivatalából Mario Monti, az olasz szakértői kormány feje. A bejelentés előtt pár órával erősítette meg Silvio Berlusconi, hogy indulni akar a jövő évi választásokon.
Vágólapra másolva!

Ha a parlamentnek sikerül gyorsan elfogadnia Olaszország 2013-as költségvetését, Mario Monti miniszterelnök azonnal benyújtja a lemondását - közölte az olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano hivatala szombat este.

Az egy éve, egy több párt által támogatott szakértői kormány élén álló Monti ezt szombati, kétórás megbeszélésükön közölte az államfővel. Azzal indokolta a döntését, hogy miután a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt megvonta tőle a támogatását, nem érzi, hogy a parlament mögötte állna - írta a Reuters hírügynökség internetes oldala.

A PdL-t Silvio Berlusconi többszörös volt kormányfő alapította 2009-ben. Berlusconi éppen szombaton erősítette meg, hogy a miniszterelnöki posztról való lemondásakor hangoztatott szándékát megmásítva mégis újra versenybe akar akar szállni a hatalomért.

Monti és kormánya tevékenységét általában elismerés övezi, miután sikerült stabilizálnia az európai adósságválságban az egyik legsérülékenyebbnek tűnő ország helyzetét. Ez azonban számos, a lakosságot terhelő intézkedéssel járt - részben ezért is egyre szegényebbek és dühösebbek a családi ékszereiket elkótyavetyélni kénytelen olaszok.

Olaszországban jövő áprilisban tartják a parlamenti, májusban pedig a köztársaságielnök-választást.