Kimaradt Olaszország az EU ünnepléséből

Vágólapra másolva!
A Nobel-békedíj hétfői oslói átadására készült videóban nyomuk sincs az olaszoknak. Róma megsértődött, a filmet újra leforgatták.
Vágólapra másolva!

Olaszország tiltakozására újraforgatták az Európai Uniónak a Nobel-békedíj átadása alkalmából készített videofilmjét, amelyben megfeledkeztek az EU-alapító Olaszországról.

A brit Winston Churchillel indult az EU magát ünneplő videója, amelyben a francia Francois Mitterand, a német Helmut Kohl és még a dán Anders Fogh Rasmussen is szerepelt. "Éppen csak az európai közösség alapkövének számító 1957-es Római Szerződésről nem esett egy szó sem, és az európai alapító atyának számító Alcide De Gasperit és Altiero Spinellit is kihagyták belőle" - írta olasz sajtó.

Az Európai Uniónak ítélt Nobel-békedíj hétfői oslói átadására készült videó Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a kezdeményezésére született. A rövidfilmben európai polgárokat is megszólaltattak, de ezek között sem volt olasz.

Az olasz külügyminisztérium tiltakozására a filmet újraforgatták. Ha ilyesmi Németországgal, Franciaországgal vagy Nagy Britanniával fordult volna elő, "a brüsszeli paloták beleremegtek volna" - jegyezték meg a római újságok, hangsúlyozva, hogy az európai illetékesek hivatalosan bocsánatot kértek Rómától.