Érkeznek a harcjárművek Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Óriás szállítógéppel küldték vissza a páncélozott szállító harcjárműveket. Afganisztánban már a magyar tartományi újjáépítési csoport - várhatóan jövő tavaszi - kivonulását készítik elő.
Vágólapra másolva!

Megkezdte harci eszközei hazaszállítását Afganisztánból a honvédség. Péntek hajnalban nyolc darab könnyű, páncélozott szállító harcjárművet - BTR-t - vittek Magyarországra repülőgéppel - közölte Nyers József ezredes, a nemzeti támogató elem parancsnoka Mazari-Sarifban.

Az ezredes a NATO-bázison elmondta: a harcjárműveket péntek hajnalban egy An-124-es Ruszlán típusú, orosz gyártmányú, óriás szállítógéppel vitték Magyarországra. A járműveket a tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása miatt szállítják haza. A parancsnok szerint egy ilyen, a Szovjetunióban tervezett, fegyverzettel ellátott, nyolckerekű harcjármű súlya 14 tonna, és összesen 9 katona szállítására alkalmas.

Elkezdődött a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása Afganisztánból; a fejlesztési projekteket lezárják, bizonyos eszközöket pedig hazaszállítanak - mondta Sipos Antal ezredes, az utolsó PRT parancsnoka szerdán Puli-Humriban, a csoport bázisán.

Az ezredes szerint jelenleg már tart az előkészület a - várhatóan jövő tavaszi - levonulásra. Az eszközök közül csak azokat szállítják haza, amelyek nem okoznak túlzott anyagi terhet a honvédségnek, illetve a fegyvereket, harci járműveket is vissza kell vinni Magyarországra, mert ezek átadását másik fél számára általában nemzetközi szabályok tiltják.