Visszavonulót fújt az egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi elnök kész elhalasztani az új alkotmányról kiírt népszavazást - ezt az igazgságügyminiszter jelentette be péntek este, miután a dühös ellenzéki tüntetők benyomultak az elnöki palota kertjébe. A Mohamed Murszi elnök alkotmány-tervezete, amely az iszlám jogra, a saríára is hivatkozik, újra beindította az ellenzéki forrongást.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi egyiptomi elnök kész elhalasztani az új alkotmány tervezetéről december 15-re kiírt népszavazást - jelentette weboldalán péntek este az al-Ahram című állami napilap, az ország igazságügy-miniszterét idézve.Csütörtök esti nyilatkozatában az iszlamista elnök még ragaszkodott ahhoz a döntéséhez, hogy a referendumot meg kell tartani december 15-én.

A hír nem sokkal azután jelent meg, hogy az elnöki palota kertjébe sikerült benyomulniuk a Murszi, illetve alkotmánytervezete ellen tiltakozó ellenzéki tüntetőknek.

Forrás: AFP/Marwan Naamani
Mohamed Murszit csak júniusban választották elnökké, de az ellenzék szerint
gyorsan elkezdett "fáraóként" viselkedni

Murszi politikája ellen jó ideje tiltakozik az elnök pártjának, a választásokat megnyerő Muszlim Testvériségnek az ellenzéke, mivel beiktatása óta alaposan kibővítette saját jogköreit. Ráadásul a parlament a napokban olyan alkotmánytervezetet fogadott el, valódi konzultáció nélkül, amely kritikusai szerint nem garantálja a politikai és a vallásszabadságot, valamint a nők jogait. A tervezetről december 15-én népszavazást készültek tartani, de az elmúlt hetekben ismét utcai harcok és tüntetések színterei lettek a kairói utcák. Az elnöki palota körüli szerdai erőszakos összecsapásoknak például a hatóságok szerint hét halálos és több mint hatszáz sebesült áldozata volt.

Péntek estére az egyiptomi ellenzéki tüntetőknek sikerült áttörniük azt a barikádot, amelyet a biztonsági erők emeltek az elnöki palota köré. Néhányan átvágták szögesdrótot a palota falainak tetején, és felmésztak a falra is. Több ezren vonultak a palota felé, miután az ellenzék visszautasította Murszi tárgyalási ajánlatát.

Az egyiptomi eseményeket itt követheti nyomon.