A maffiaparadicsom a lekaszabolt magyarnak sem kegyelmezett

thaiföld, bűnözők búvóhelye, rendőrök helyszínelnek a demokrata párt bangkoki irodájánál
Vágólapra másolva!
Tipikusnak nevezhető halált halt Thaiföldön egy magyar férfi, akit brutálisan kivégeztek a múlt hét végén. A thai hatóságok szerint maffialeszámolás áldozata lett. Thaiföld üdülőszigetein tobzódik az ingatlanbűnözés, ráadásul a saját országukból kiutált vagy menekülő maffiózók, a pucolósok kétszáz év alatt alakították ki a túlélés szabályait. Imádják a nőket, az olcsóságot, a korrupt rendőröket és a nekik kedvező törvényeket, és hatalmasat kaszálnak a gyanútlan befektetőkön.
Vágólapra másolva!

"Hát igen, Thaiföld valóságos paradicsom a világ minden tájáról idesereglő bűnözőknek" - olvasható a keserű vélemény egy a délkelet-ázsiai alvilágról szóló thai blogon. Bár sokan vitatják, hogy az évente mintegy 20 millió turistát fogadó ország valóban veszélyes lenne, hónapról hónapra kemény bűnözők bukkannak fel az országban. Thaiföld, amely egyszerre tündököl a csodálatos turistaparadicsom és az elítélt, majd elszökött bűnözők Mekkájaként, most ismét utóbbi oldaláról villantotta meg magát Magyarország számára.

Thaiföld délnyugati részén, Phuket üdülőszigetén múlt pénteken találták meg szétroncsolt fejjel, testében öt késszúrással egy magyar üzletember holttestét a dzsungelben, egy gumifaültetvény sorai között. A megkötözött kézzel fekete szemeteszsákba csomagolt, már napok óta oszlásnak indult hullát a helyi rendőrség DNS-vizsgálattal azonosította: mint kiderült, az áldozatot, R.. Pétert majdnem két éve kereste a magyar rendőrség.

Az itthonról nyomtalanul eltűnt férfi a thai rendőrök szerint egy másik thaiföldi üdülőszigeten, a délkeleti Szamuin keveredett zavaros üzleti ügyekbe egy 8-10 üzletemberből álló ingatlankereskedő csoporttal. A gyanú szerint gyilkosa is közülük került ki: a gyanúsított egy szintén magyar férfi, a Magyarországon gyilkosságért 8 évre ítélt, majd Thaiföldre szökött bűnöző, N. Gábor lehetett, aki izraeli útlevéllel és álnévvel, Móse David néven élt Ázsiában.

Bár az ügyről még keveset lehet tudni, a helyi blogok maffiaszerű kivégzésről beszélnek, és a thaiföldi lapok szerint már a rendőrség is legalább három tettest keres a gyilkosság miatt. Mósét szerdán fogták el. A nyilvánosságra hozott információk szerint a magyar áldozat és a magyar gyanúsított üzlettársak, tulajdonostársak voltak egy ingatlancégben Szamui szigetén. Pontosan nem tudni, hogy a magyarok mivel foglalkoztak, a sziget azonban a thaiföldi alvilágról szóló beszámolók szerint jól ismert ingatlanmaffiájáról, amely külföldiek kezében van, és brit bűnbandák irányítják.

Forrás: AFP
Thai útlevél-hamisító banda

Helyben kitermelt külföldi maffiák

A Thailand Law Forum című thaiföldi-amerikai jogi portál októberi áttekintő elemzése szerint a külföldi nemzetiségű bűnbandák alig burkolt tevékenysége egyáltalán nem újdonság Thaiföldön. Az észak felől érkező kínai bevándorlók állítólag már a 19. század második felében megalakították az első külföldi maffiákat, amelyek kézben tartották az ópiumkereskedelmet, a prostitúciót és az illegális szerencsejátékot. Az 1970-es évektől pedig az európai turisták meginduló rohamával megjelentek az európai szindikátusok is: virágozásnak indultak a német, angol, ír, orosz, afrikai, filippínó, japán, kínai és koreai bandák.

Az elemzés szerint az ország különlegességévé vált, hogy a kedvező körülmények miatt úgy eresztettek itt gyökeret külföldi bűnszervezetek, hogy nem is feltétlenül váltak nemzetközivé. A thaiföldi orosz maffia például állítólag az 1990-es években állásukat vesztett KGB-ügynökökből épült fel, akik országon belül űzi az ipart, és kizárólag Thaiföldre bevándorolt, a világ más részén nem szívesen látott oroszokból áll. Az ehhez hasonló, egy-egy idegen nemzet által létrehozott maffiák gyorsan nekiálltak a hatalmas ország különböző régióiban megszervezni a kábítószer-kereskedelmet, az emberkereskedelmet vagy épp a nagyüzemi pénzmosást, amelynek lényege, hogy a turisták által látogatott bájos éttermeken átfolyatva tisztítják meg a világ más részén bűncselekményekkel szerzett vagyonokat.

A Thai Law Forum szerint a magyarok által is kedvelt Szamui szigetén a külföldi bűnbandák egyik specialitása az ingatlanbiznisz, amelyben rafinált csalással húzzák ki a pénzt a gyanútlan külföldi befektetők zsebéből. A portál cikke szerint a szigeten egy brit banda a legaktívabb, de tavaly októberi thaiföldi hírek egy magyar maffiafőnök letartóztatásáról is beszámoltak, akit Magyarországon pénzmosással, drogcsempészéssel, csalással és bankkártya-hamisítással vádoltak. Az akkor letartóztatott magyar, Sós László Zoltán szintén egy magyar csoport tagja volt, amely Szamui szigetén ingatlanokat üzemeltetett.

Hulla a földeken

Bár nem egyértelmű, hogy a magyaroknak van-e köze a szigeten ismert ingatlanos csalásokhoz, a Thai Law Forum szerint Szamui szigetén sorozatosak a maffiaszerű visszaélések. A britek módszere állítólag az, hogy borsos áron adnak el ingatlanokat a pálmafákról és tengerpartról álmodó külföldieknek, de nem tájékoztatják őket arról, hogy a thaiföldi törvények szerint külföldiek nem birtokolhatnak földet az országban. Ráadásul egy telket egyszerre több kuncsaftnak is eladnak, azok pedig a pénz kifizetése után bottal üthetik a paradicsomi ingatlan nyomát.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri
Lefoglalt drog Thaiföldön

Állítólag a thaiföldi ingatlanmaffiához már korábban is kötődött egy hasonló haláleset, mint amilyen sorsra a most meggyilkolt magyar jutott. Egy német férfi holttestét 2009 augusztusában egy ananászültetvényen találták meg több darabban: az utólagos vizsgálat szerint valószínűleg egy rendkívül nehezen beszerezhető robbanószerrel, C-4 plasztikbombával robbantották fel. A hatóságok először az ingatlanmaffiára gyanakodtak, de később elkenték az ügyet. Az áldozat felesége ugyanakkor megerősítette, hogy halott férje egy ingatlanfejlesztési üzletben vett részt, de halála előtt "konfliktusba keveredett" a külföldi befektetőkkel, és több halálos fenyegetést is kapott.

A párhuzam ugyan nem egyértelmű, de a most meggyilkolt magyar a thaiföldi jelentések szerint szintén halálos fenyegetéseket kapott eltűnése előtt ingatlanos üzlettársaitól. R. Péter előbb a bangkoki magyar konzulátust, majd a rendőrséget is felkereste, amiért feltételezett gyilkosa, Móse David megfenyegette. Védelmet azonban nem kapott, és végül november 24-én nyoma is veszett, majd őt is egy ültetvényen találták meg napokkal később, holtan.

Az olcsó élet vonzza a pucolósokat

A thaiföldi üzleti és éjszakai élet azért van tele külföldi bűnözőkkel, mert az ország ideális a világ más végeiből menekülni kényszerülő csalóknak, gyilkosoknak, pénzmosóknak. A New York Times tavaly nyári riportja szerint a bűnözőket, akár csak a turistákat, vonzza a jó étel, a pezsgő éjszakai élet, a drog, a thai nők, a csodálatos tengerpart, és az, hogy itt meghúzhatják magukat otthon elkövetett bűncselekményeik elévüléséig.

Egy thaiföldi utakkal is foglalkozó magyar utazási iroda, a Dive Hard Tours honlapján azt írja, hogy az országban a havi átlagkereset 50 euró (kb 14 000 forint), és havi 500 euróból már egy teljes család meg tud élni a magyar életszínvonalon. Az olcsó megélhetés mellett pedig az is vonzza a bűnözőket, hogy a hatalmas ország bürokratikus rendszere miatt néha nehéz kideríteni, hogy a körözött személy ott tartózkodik-e. Az utazási iroda szerint ezért az ország a magyar köztörvényes bűnözők üdülőparadicsomává vált. A börtön elől menekülök közül sokan le is telepednek itt, őket az iroda szerint a kinti köznyelv "pucolósoknak" hívja.

Forrás: AFP/Christophe Archambault
A bulizás is mellette szól

A menekült bűnözők mennyországáról még a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok is megemlékeznek - írja a New York Times. A táviratok szerint amerikai bűnözők tömegei telepednek le Thaiföld tengerparti üdülőközpontjaiban és az éjszakai életéről híres Pattaya városában. Egy másik távirat arról szól, hogy Thaiföldről adják ki Amerikának az egyik legtöbb külföldön elfogott amerikai bűnözőt, három évtized alatt 135 embert, köztük pedofilokat, drogcsempészeket, kiberbűnözőket küldtek vissza amerikai börtönbe.

Korrupt rendőrök és kétséges kiadatás

Bár Thaiföld az amerikai bűnözők között is népszerű, az európaiak számára még nagyobb biztonságot nyújt. Az USA-nak ugyanis jóval nagyobb esélye van innen kihozni bűnözőit, mint a világ legtöbb országának, mivel Amerika és Thaiföld között van kölcsönös, kétoldalú kiadatási szerződés. Ezzel azonban a világ többi része meglehetősen rosszul áll: Thaiföldnek összesen 14 országgal van kiadatási szerződése. (Ezek jelenleg: USA, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Belgium, Fülöp-szigetek, Indonézia, Laosz, Kambodzsa, Malajzia, Dél-Korea, Banglades, Fidzsi-szigetek, Ausztrália).

A kiadatási szerződés hiánya ugyan nem jelenti, hogy például Magyarország semmilyen esetben sem kaphatja meg az országban bujkáló, lefülelt magyar bűnözőket, de a kiadatás minden esetben kétséges, esetleges, és a bonyolult rendszer mindenképpen a bűnözőknek kedvez. Ráadásul a thaiföldi hatóságoknak kifejezetten rossz hírük van, sokan megvesztegethetőek. A New York Times szerint az ország határőrségének felügyelő biztosa korábban maga is elismerte, hogy a távoli, eldugott határátkelőkön a rendőrök hajlamosak nem lebuktatni az országba érkező bűnözőket. "Ezeken a határokon jól ismert jelenség, hogy a határőrök számítógépe váratlanul 'meghibásodik', amikor valaki rengeteg pénzzel próbálja a thaiföldi határt illegálisan átlépni".

A rendőrség persze próbálkozik. A külföldi bűnbandák által leginkább fertőzött Pattayában például idén februárban új nemzetközi bűnüldözőközpontot állítottak fel, hogy a külföldi országok rendőrségeivel együttműködve csapjanak le a maffiákra. A Bangkok Post beszámolója szerint azonban a központ megnyitóján a regionális rendőrség vezetője is elismerte, hogy eddig teljes kudarcot vallottak. "El kell ismernem, hogy rengeteg külföldi bűnöző van itt, aki turistának álcázza magát" - mondta a rendőrkapitány. "Van, aki a thai partnereivel dolgozik, van, aki magában. Egyesek pedofilok, másokat otthon köröznek, megint mások nyelvtanárnak adják ki magukat, és úgy bujkálnak. Mindebből úgy tűnhet, hogy Pattaya szörnyűséges város".

Magyarok is vannak bőven

Arról nincsenek pontos adatok, hogy mennyi szökött magyar bűnöző bujkál Thaiföldön, de néhány éve a Napi Gazdaság által idézett szakértők több mint ezer főre tették a számukat. Azóta egy-egy lefülelt magyar bűnözőről napvilágot látott hírekből tudunk tájékozódni arról, hogy mennyire aktív kinn a Magyarországról menekült bűnözők köre.

2008-ban a Hvg.hu tett közzé egy titkosítás alól feloldott lehallgatási jegyzőkönyvet, amely némi betekintést engedett a thaiföldi magyarok életébe. Ebben egy itthon körözött, de egy kettős gyilkossághoz tanúként hazahívott bűnöző és egy magyar rendőr kötetlen párbeszédét örökítették meg, akik arról alkudoztak, milyen feltételekkel térne haza Thaiföldről vallomást tenni a férfi. A beszélgetésből egyrészt kiderült, hogy a rendőrök több Thaiföldön bujkáló magyar bűnözőről is tudnak, de meg sem próbálják a thai kollégákkal elfogatni őket, másrészt az is egyértelművé válik, hogy a kint bujkáló magyarok egymásról is tudnak. A bűnöző ugyanis többek között arról beszél a rendőrnek, hogy ha hazatér, a telefonját és a számítógépét egy barátja rendszeresen bekapcsolva tartja majd, hogy a többieknek ne tűnjön fel az eltűnése.

A tavaly októberben elfogott magyar maffiavezér ügye is hasonló bepillantást engedett a kint bujkálók életébe. Amikor a 42 éves Sós László Zoltánt elfogták, a thaiföldi rendőrség közölte, hogy a Magyarországon körözött férfin kívül már 3 másik magyart is elfogtak korábban az országban hasonló vádakkal. A Szamui szigetén üzletelő férfi lefülelése után pedig bő egy hónappal ismét horogra került egy magyar, szintén a mostani gyilkosságban is kulcsszerepet játszó Szamui szigetéről. Ez a 31 éves győri férfi a magyar rendőrség közleménye szerint négy és fél éves börtönbüntetés elől menekült a szigetre, miután kábítószerrel való visszaélésért és garázdaságért elítélték itthon.