Rakétavédelmi rendszert telepít a NATO a török-szíriai határhoz

Vágólapra másolva!
Hírszerzési információk szerint Szíria vegyi robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétákat készül kilőni. Törökország ezért a NATO-tól kért védelmet.
Vágólapra másolva!

Patriot rakétavédelmi rendszer telepít a NATO Törökország és Szíria határához. Erről az atlanti szervezet Brüsszelben tanácskozó külügyminiszterei döntöttek. A lépésre a NATO szerint azért van szükség, mert tartani lehet attól, hogy Szíria vegyi fegyvereket vet be.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár előtte arról igyekezett meggyőzni Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a rakétavédelmi rendszer tervezett törökországi telepítése kizárólag védelmi célokat szolgál, és nem irányul sem szíriai repüléstilalmi övezet kijelölésének, vagy bármilyen, Szíria elleni támadó műveletnek a támogatására.

A NATO külügyminiszterei azután ültek össze, hogy Törökország kérte a védelmének a megerősítését a szíriai határ mentén. A szervezet tisztségviselői hangsúlyozták, hogy a mostani lépés tisztán védelmi jellegű.

Ankara azután fordult a NATO-hoz, hogy hírszerzési információk szerint Szíria vegyi robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétákat készül kilőni.