Pokolgép robbant az idegengyűlölő görög párt irodájánál

Vágólapra másolva!
Robbantottak a görög szélsőjobboldali és idegengyűlölő Arany Hajnal párt athéni irodája előtt. A párt a görög válság keltette indulatokat meglovagolva, a semmiből szerzett 14 százalékos népszerűséget. Görögországban ma már mindennaposak a külföldiek elleni támadások.
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant kedd reggel az Arany Hajnal (Hriszi Avgi) görög szélsőjobboldali párt egyik athéni irodája előtt, súlyos anyagi kárt okozva, de senkinek nem esett bántódása - közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő.

Az Arany Hajnal - meglovagolva a gazdasági megszorítások, a korrupt politikusok és az illegális bevándorlás miatti társadalmi elégedetlenséget - gyakorlatilag a "semmiből" került elő, és mára a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát, legalábbis a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint.

A VPRC független közvélemény-kutató intézet felmérése alapján októberben a neonáciként jellemzett párt népszerűsége 14 százalékos volt, míg a júniusi választásokon a voksoknak még csak 7 százalékát gyűjtötte össze.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a külföldiek elleni támadások Görögországban, amiért egyesek az Arany Hajnal rasszista és bevándorlásellenes retorikáját okolják. Az idegengyűlölő párt az összes bevándorló kiűzését sürgeti, számos híve az erőszakos megoldásokat pártolja. Sok görög szakértő és politikus azon a véleményen van, hogy a pártot be kell tiltani tagjainak újfasiszta szónoklatai miatt és amiatt, hogy a nácik, illetve az 1967-74 közötti görög katonai junta jelképeit használják.

Korábbi helyszíni riportunkból kiderül, milyen tud lenni a hangulat a görög utcákon, és milyen az, amikor egy ázsiai bevándorlót a nyílt utcán vernek el a neonáci érzelmű focidrukkerek.