Kezdődik a Wikileaks-ügyben gyanúsított közlegény pere

Vágólapra másolva!
Márciusban kezdődik annak az amerikai közlegénynek a hadbírósági tárgyalása, akit azzal gyanúsítanak, hogy titkos katonai információkat tartalmazó iratok százezreit szolgáltatta ki a WikiLeaks portálnak.
Vágólapra másolva!

A Maryland állambeli Fort Meade bázis egyik katonai bírája helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy Bradley Manning közlegény legkorábban márciusban áll a bíróság elé. A korábbi időpont február volt, a halasztást a további bírósági előkészületek szükségességével indokolták.

A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva. A 24 éves Manning letartóztatásáig hírszerzési elemzőként szolgált egy bagdadi amerikai bázison. Azzal vádolják, hogy az ottani számítógépekről titkos szöveges és képi információkat töltött le, amelyeket átjátszott a WikiLeaks portálnak. A titkos dokumentumok között az iraki, valamit az afganisztáni háborúra vonatkozó iratok, valamint diplomáciai táviratok voltak.

Manning múlt hét közepén a tervezett hadbírósági tárgyalás előtti meghallgatás keretében először tett vallomást egy katonai bíró előtt. A közlegény - az ügyvédek hasonló kísérleteit követően - maga is arra kérte a bírót, hogy ejtse az ügyét. Arra hivatkozott, hogy a quanticói bázison való 9 havi fogva tartásával (2010 és 2011 folyamán) törvénytelen büntetést volt kénytelen elszenvedni.

Egyes sajtójelentések szerint Denise Lind katonai bíró az ügy lezárása helyett abba egyezett bele, hogy Manning bizonyos feltételek mellett - vádalku keretében - az ellene felhozott 22 vádpont közül hétben bűnösnek vallja magát. Így elkerülhetné, hogy az "ellenség segítése" miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítéljék. A hét vádpontért a közlegény ugyanakkor összesen 16 évet kaphatna.

Bradley Manning a vádemelési eljárás során sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát.

A per az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási eljárása.