Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa december 12-től kezdve osztja meg üzeneteit a világgal a leglátogatottabb mikroblog oldalon a @Pontifex név alatt. Még semmit nem írt, de már 60 ezer követője van. Nem lesz gondja a rövid üzenetekkel, mert a Vatikán szerint a Bibliában sincsenek ennél hosszabb üzenetek.
Vágólapra másolva!

A Vatikán egyre jobban nyit az internet felé, a Youtube-on és a Facebook-on már hivatalosan is jelen van az egyházi állam, és közösségi hálózata is van, (pope2you.net). Egy hónapja már beszámoltunk arról, hogy a digitális média használatában a következő állomás a Twitter lesz, XVI. Benedek pápa csatornáját december 3-án hétfőn mutatták be a Vatikánban.

A Twitterre legfeljebb 140 karakter hosszú üzeneteket lehet írni, de Paul Tighe, a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsának titkára szerint ez nem lesz probléma az egyházfő számára, mert a Bibliában található sok üzenet sem hosszabb 140 karakternél. "Akik azt mondják, ez egy lebutított mód, azoknak üzenem, hogy ez nem igaz, ez csak a belépő szint, hogy érdeklődést provokáljunk ki az emberekből, és meghívjuk őket az üzenet követésére és a szövegek olvasására" - nyilatkozta Tighe a Vatikán Rádiónak. "Sok evangéliumi üzenetet sikerült 140 karakterbe összesűríteni - nem ez az egyetlen mód arra, hogy az egyház beszéljen, de ez egy lehetőség, ami nyitva áll előttünk. Lényegre törő és tömör" - mondta. "Véleményem szerint ez egy nagyon fontos, szimbolikus lépés, mert az egyház feje belép egy új, digitális arénába, hogy megossza szavait és ötleteit ... ez egy bátorítás azoknak, akik már használják a Twittert és a szociális média egyéb formáit, hogy még több embert érjenek el."

Forrás: AFP
Forrás: AFP


@Pontifex

A 85 éves XVI. Benedek pápa nem személyesen fog twitterezni, mivel köztudott róla, hogy nem használ számítógépet. Beszédeit és könyveit is kézzel és ceruzával írja meg, majd titkárai rögzítik elektronikus formában a szöveget.

Friss Twitter csatornájának már közel 60 ezer követője van, pedig még egyetlen tweetet sem tartalmaz, az egyházfő csak december 12-től kezdve ír(at) majd rá üzeneteket. A Vatikánban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg 500 millió embernek van Twitter csatornája, közülük minden negyedik elsődlegesen ezt az oldalt használja információszerzésre és kommunikációra. December 12. előtt a követőknek lehetősége van kérdéseket küldeni a pápának a hit tárgykörében, ezek közül párat meg fog válaszolni az egyházfő az első üzeneteiben.