Az egyiptomi bírók bojkottálják a készülő alkotmányt

Vágólapra másolva!
Tovább éleződik a hatalmi harc Egyiptomban, az egyiptomi bírók egyesülete bejelentette, hogy bojkottálni fogja az új alkotmányról rendezett népszavazást, amelyet az államfő ecember 15-re tűzött ki.
Vágólapra másolva!

Órákkal azután, hogy a kairói alkotmánybíróság meghatározatlan időre felfüggesztette tevékenységét, az egyiptomi bírák szövetsége helyi idő szerint vasárnap este bejelentette: bojkottálni kívánja az új alkotmányról tervezett népszavazást. Az új alaptörvényről tartandó referendumot Mohamed Murszi államfő december 15-re tűzte ki.

"Egyiptom valamennyi bírája és a bírók egyesülete egyetértett abban, hogy a tervezett referendumot figyelmen kívül hagyja és bojkottálja azt" - nyilatkozta a szervezet elnöke a MENA hírügynökségnek.

Az egyesület már egy héttel ezelőtt az ország valamennyi bíróságát meghatározatlan időre szóló sztrájkra szólította fel. A bírák ezzel a döntéssel reagáltak Murszi államfőnek arra a döntésére, amellyel rendeleti úton saját kezében szinte teljhatalmat összpontosított. Az elnök arra hivatkozott, hogy nem engedheti meg a demokratikus átalakulás hátráltatását a - mint hangoztatta - főleg a régi rezsim kiszolgálóiból álló igazságszolgáltatás által.

Az elnök korábban arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy vegyenek részt az új alkotmányról dönteni hivatott referendumon. Úgy vélekedett, hogy a tervezett alkotmány újabb építőkövet jelenthet az egyiptomi demokrácia építésében.

Az ellenzéki erők - köztük liberálisok, baloldaliak és keresztények - ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy az alkotmányozó gyűlés - amelyben az iszlámbarát Muzulmán Testvériség képviselői jelentős többségben vannak - a szélsőséges iszlám térnyerését elősegítő tervezetet hagyott jóvá.

Az egyiptomi eseményekkel kapcsolatos összes hírünket itt megtalálja.