Történelmének legfiatalabb elnökét választotta meg Szlovénia

Borut Pahor frissen megválasztott szlovén elnök
Vágólapra másolva!
A gazdasági válság, a megszorítások és erőszakos tüntetések árnyékában egy fiatal ellenzéki politikus nyerte meg a szlovén elnökválasztásokat. Borut Pahor szerint Szlovénia csak összefogással állhat talpra, miután az EU éltanulójából néhány év alatt sereghajtóvá vált.
Vágólapra másolva!

Az előzetes végeredmény szerint hatalmas fölénnyel nyerte a vasárnapi szlovéniai elnökválasztást az ellenzéki jelölt, Borut Pahor szociáldemokrata politikus. A 49 éves Pahor ezzel Szlovénia történelmének legfiatalabb elnöke lehet, akinek egyre súlyosbodó válsággal kell szembenéznie a Magyarországgal szomszédos apró, alpesi állam élén.

Szlovénia, amely a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok közül egykor a legsikeresebbnek számított, mára az euróövezet egyik legnagyobb gondban lévő tagállamává vált. Az ország gazdasága 2009 óta nyolc százalékot zsugorodott, exportja továbbra is csökken, a munkanélküliség 12 százalékos. A jelenlegi jobbközép kormány a válságban hányódó országot kemény megszorításokkal próbálja megmenteni, de ez már többször erőszakos tüntetésekbe, zavargásokba torkollt.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Borut Pahor

A megszorító kormány ellenzékeként fellépő Pahor az exit-poll felmérések és az első részeredmények szerint is mintegy 67 százalékot ért el az elnökválasztás második fordulójában az eddigi elnök, Danilo Türk ellenben. A választási részvétel ugyanakkor most is alacsony volt a, hasonlóan a három héttel ezelőtti első fordulóhoz. Akkor az 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgár 35,3 százaléka adta le a voksát, most 42 százalék.

Danilo Türk leköszönő elnök az első eredmények közzététele után gratulált kihívójának a választási győzelemhez. Szavazásakor Pahor úgy nyilatkozott, egyik legfontosabb teendőjének a politikai konszenzusteremtést tartja, mert csak összefogással lehet legyőzni az országát sújtó válságot. Az ország új államfőjét december 21-én iktatják be. Ő az első politikus, aki betölti az összes legmagasabb közjogi hivatalt: miniszterelnök és házelnök is volt már.

A szociáldemokrata államfőnek, akit öt esztendőre választottak meg, együtt kell működnie a konzervatív Janez Jansa jobbközép kormányával. Mivel Jansa szerint Szlovénia a csőd szélén áll, kormánya a szociális hálón próbál megtakarításokat elérni. Pahor Jansa elődjeként, az előző szlovén miniszterelnökkén ebben vallott kudarcot. Most azonban azt mondta, hogy "nincs olyan probléma, amelyet közösen ne lehetne megoldani".