Van új alkotmánya Egyiptomnak

Vágólapra másolva!
Maratoni szavazás után fogadták el az új egyiptomi alkotmányt, amely az iszlám törvénykezést, a saríát tekinti a fő jogforrásnak. A nem iszlamista politikai erők bojkottálták a szavazást.
Vágólapra másolva!

Megszületett Egyiptomban az új alkotmány végleges tervezete, miután az alkotmányozó gyűlés pénteken reggel befejezte az előző nap megkezdett maratoni szavazást a 234 cikkelyről. Ha a szöveget jóváhagyja Mohamed Murszi elnök is, akkor - az elképzelések szerint rövid időn belül - népszavazásra bocsátják a tervezetet.

Az alkotmány életbe lépésével - Murszi korábbi bejelentése szerint - érvényét veszti majd az elnöki hatalmat kiterjesztő, súlyos kritikákkal illetett minapi rendelet.

Kérdéses ugyanakkor a mostani alaptörvény-tervezet sorsa is, hiszen a nem iszlamista erők - mint azt a szavazás bojkottálásával is jelezték - nem értenek egyet vele. Az egyiptomi állami televízió szerint az elfogadott alkotmány államvallásként tekinti az iszlámot, az iszlám törvénykezést, a saríát pedig a fő jogforrásnak.

Az alkotmánytervezet rendelkezik arról is, hogy Egyiptomban megváltozik a kormányzati rendszer. Egy elnök csak nyolc évig maradhat hatalmon, szemben azzal, hogy Mubarak három évtizeden át volt az ország legfőbb irányítója. További változás, hogy a tervezet bizonyos ellenőrzést biztosít a hadsereg felett, bár egyes bírálók szerint ez nem elégséges.