Bírálta az emírt, életfogytiglan a költőnek

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönt kapott egy katari költő, aki a verseiben a hatóságok szerint bírálta a katari emírt, és felkelésre buzdított.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani börtönre ítéltek egy költőt csütörtökön Katarban az emír bírálása és lázítás miatt. Az ítélet felzúdulást váltott ki emberi jogi szervezetekből abban az országban, amely hangos támogatója volt az "arab tavasznak", amíg az külföldön zajlott.

Muhammad Ibn Adíb al-Adzsámi friss költeményeiben a diktátorokat elűző arab forradalmakat dicsőítette. Bírálta ugyanakkor a katari uralkodót, és verseiben nem festett túl hízelgő képet más vezetőkről sem, akiket egyebek közt úgy jellemzett, hogy szívesen játszanak Playstationnel. A hatóság haragját kiváltó egyik költeményének címe Jázmin volt, amellyel a tavalyi sikeres tunéziai felkelésre utalt.

Védője szerint mindazonáltal a 36 éves költő - a vádakkal ellentétben - egyetlen konkrét rezsim megdöntésére sem szólított fel. Adzsámi, aki már körülbelül egy éve őrizetben van, a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Hamad bin Kalifa ász-Száni emírt jó embernek tartja, aki szerinte szabadlábra is helyeztetné, ha ismerné egyáltalán a helyzetét.

A csütörtöki dohai ítélet uralkodói kegyelemmel még visszafordítható. Más aktivisták mellett az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is élesen bírálta az ítéletet, különös tekintettel arra, hogy olyan országról van szó, amely a nemzetközi színtéren a véleménynyilvánítási szabadság védelmezőjének igyekszik beállítani magát.