Fáraóként viselkedik Egyiptom elnöke

Vágólapra másolva!
Mohamed Murszi bekeményített, egy rendelkezéssel felülbírálhatatlannak nyilvánította önmagát. Az ellenzék fáraótempót emleget.
Vágólapra másolva!

Olyan rendelkezést bocsátott ki Egyiptom júniusban beiktatott új elnöke, amellyel megtiltotta, hogy bármilyen határozatát vagy döntését megtámadják - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Mohamed Murszi emellett megtiltotta a bíróságoknak, hogy feloszlassák az ország új alkotmányán dolgozó alkotmányozó gyűlést, továbbá felmentette a legfőbb ügyészt, és elrendelte a Mubarak-rezsim egyes tisztségviselőinek perújrafelvételét.

A bejelentések után az ellenzék vezetője, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei azt mondta, hogy Murszi új fáraóként viselkedik, hiszen a felsorolt rendelkezésekkel gyakorlatilag a törvényeken felül helyezte magát. El-Baradei korábban "a történelem legbutább átalakulásának" nevezte a Hoszni Mubarak tavalyi bukása óta tartó egyiptomi politikai folyamatot.

Az egyiptomiak körében egyre nagyobb az elégedetlenség Murszival és általában az új rendszerrel szemben. Az utóbbi hetekben többezres, reformokat követelő tüntetések voltak a Mubarak-ellenes forradalom központjának számító kairói Tahrír téren.

A BBC tudósítója szerint a bíróságokra vonatkozó tilalom várhatóan nagy felháborodást vált majd ki a bírókban, akik a függetlenségük elleni támadásként fogják értékelni.