Vágólapra másolva!
Ötszáz beteget kellett máshova szállítani, mert a tartalék generátorok is elromlottak. New Yorkban lassan normalizálódik az élet, de az iskolák ezen a héten még zárva tartanak, Manhattanben pedig korlátozták az autóforgalmat. Közben megindult az adakozás is: az eddigi legnagyobb adományt egy névtelen jótevő ajánlotta fel, ő összesen két és fél millió dollárt ad a károsultak megsegítésére. Budapestről négy baptista is New Jerseybe megy.
Vágólapra másolva!

Újabb kórházat ürítettek ki New Yorkban, és bár lassan normalizálódik az élet a Sandy poszttrópusi ciklon pusztításai után, az iskolák ezen a héten zárva maradnak - döntött helyi idő szerint szerdán este a többmilliós metropolis polgármestere. A Bellevue Kórházban ápolt mintegy ötszáz beteget egy másik létesítménybe kellett átszállítani helyi idő szerint szerdán este, miután a klinika áramellátását biztosító tartalék generátorok felmondták a szolgálatot - jelentette a New York Times. Előzőleg a New York-i Egyetem klinikájáról kellett kiköltöztetni az összes beteget, mert elromlott a tartalék áramforrás.

Michael Bloomberg polgármester az iskolák zárva tartásával kapcsolatban elismerte, hogy mindez súlyos kényelmetlenségeket okoz a szülőknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az intézkedésre biztonsági okokból volt szükség. Utalt arra, hogy a város több körzetében még nem állt helyre az áramszolgáltatás és a közlekedés sem.

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Beszakadt úttest New Yorkban

Bloomberg elrendelte, hogy New York központjában, Manhattanben csak olyan autók közlekedhetnek, amelyekben legkevesebb három utas tartózkodik. A polgármester szerint a rendeletre azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az ingázók helyzetét. Az intézkedést megelőzően Manhattant szerdán valósággal elárasztották az autók, a "szupervihar" utáni első munkanapon ugyanis szinte mindenki autóval igyekezett eljutni a munkahelyére. Ebből kiindulva Bloomberg közölte: Manhattanbe egyelőre csak azokat az autókat engedik be, amelyekben legalább három személy ül.

Az illetékes hatóságok bejelentették, hogy csütörtöktől újra üzemel a New York-i LaGuardia repülőtér. A John F. Kennedy, valamint a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőterek már szerda reggeltől fogadtak, illetve indítottak járatokat.

2,5 millió dollárnyi névtelen adomány

Egymillió dollárt adományoz a hurrikán által sújtott New York-i és New Jersey-i családoknak Rupert Murdoch. A 81 éves ausztrál-amerikai médiamágnás ezt a Twitteren közölte. A News Corp médiabirodalom elnöke tavaly került a bírálatok középpontjába a brit sajtót alapjaiban megrázó telefonlehallgatási botrány miatt, amely elsősorban a médiamágnás nagy-britanniai érdekeltségeit érintette.

Mások is adakozni kezdtek: ötvenezer dollárt ajánlott fel a Ford autógyár, a Toyota pedig egymilliót. Félmillió dollárt adományoz a károsultak javára a New York Yankees baseballcsapat. Az eddigi legnagyobb magánadomány 2,5 millió dollár, az összeg egy névtelenséget kérő személytől érkezik - mondta a New York-i polgármester. Az amerikai vöröskereszt javára eddig 11 millió dollár folyt be - közölte a szervezet helyi idő szerint szerdán este.

Csütörtökön indulnak Budapestről a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési szakemberei, hogy Észak-Karolina állambeli partnereik meghívására a katasztrófa helyszínén részt vegyenek a kitelepített rászorulók megsegítésében. A négy szakember New Jersey-ben nyújt majd segítséget élelmezési feladatokban.

A hurrikán pusztításáról szóló cikkeinket itt olvashatja el.