Nem akar dugót okozni Putyin

Vágólapra másolva!
Az orosz elnök nem beteg, az egyetlen oka, hogy ritkábban mozdul ki rezidenciájáról: nem akarja, hogy miatta legyenek közlekedési dugók Moszkvában. A Kremlhez közel álló források szerint Putyinnak valóban egészségi problémája van.
Vágólapra másolva!

A Kreml szóvivője határozottan cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beteg lenne, és ezért halasztották el az októberi és novemberi külföldi utazásait - írta csütörtökön a Vedomosztyi orosz napilap.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt mondta, nincs általános oka az utazások lemondásának. Az elnök azért mozdul ki ritkábban novo-ogarjovói rezidenciájáról, hogy emiatt ne legyenek közlekedési dugók az orosz fővárosban - állította a szóvivő. Indiába pedig csak azért utazik decemberben Putyin, mert még részletesen ki kell dolgozni a tárgyalások napirendjén szereplő kérdéseket, hogy a látogatásnak a lehető legnagyobb haszna legyen.

Peszkov hozzátette: Putyin nagyon zsúfolt program elé néz november végén, decemberben. Az Indiába és Törökországba tervezett útja mellett részt vesz az Oroszország-EU csúcstalálkozón Brüsszelben, ismerteti a parlamenthez intézett éves elnöki üzenetét, és részt vesz egy sajtóértekezleten. Azt a tv-műsort, amelyben a hagyományok szerint decemberben élő adásban válaszol a részben előre, részben élőben feltett nézői kérdésekre, egy később időpontra helyezik át - mondta a szóvivő.

A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy Putyin utoljára - 60. születésnapját követően - Uljanovszkban és Tádzsikisztánban járt. Rezidenciájáról pedig csak háromszor indult hivatalos útra. Korábban az államfő havonta 2-4 régiót keresett fel, és számos külföldi országba látogatott el.

Két, a Kremlhez közel álló forrás szerint Putyinnak valóban egészségi problémája van. Ez egy korábbi sérüléssel van összefüggésben, amely akkor történt, amikor az államfő egy motoros sárkányrepülőn segédkezett fiatal, tapasztalatlan darvak őszi vonulásának elindításában. A repülés után szeptember elején az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vlagyivosztoki csúcsértekezletén többeknek feltűnt, hogy Putyin sántikál. A sérülés miatt lemondta egy gázlelőhely megnyitását, amelyet végül is videokonferencián követett. A Vedomosztyinak az egyik nyilatkozó azt állította, hogy az államfő megelőző orvosi kezelésen vesz részt, az orvosok tanácsára pedig le kell mondania az olyan repülésekről, amelyek kedvezőtlenül hatnak gerincére.