Ismét Moszkvában van Európa csúcsa

Vágólapra másolva!
A most átadott, 339 méter magas moszkvai Mercury City Tower lett Európa legmagasabb épülete, eddig egy 310 méteres londoni felhőkarcoló tartotta a csúcsot. A 75 emeletes épület hat év alatt, egymilliárd dollárból épület fel, az alsó részén üzleteket, a negyvenedik emelettől luxuslakásokat alakítottak ki.
Vágólapra másolva!

Elérte teljes magasságát, a 339 métert a Mercury City Tower moszkvai felhőkarcoló, és így ismét az orosz fővárosban található Európa legmagasabb épülete - jelentette be csütörtökön a toronyházat építtető orosz mágnás, Igor Keszajev áruházlánc-tulajdonos, a Mercury nevű vállalatbirodalom elnöke.

Hónapokon át a 310 méter magas londoni Shard (Szilánk) felhőkarcoló számított a legmagasabb európai épületnek, és várhatóan a vörösrézszínű üveggel borított Mercury-torony rekordja is rövid lesz, mert szomszédságában befejezéséhez közeledik egy nála is sokkal magasabb felhőkarcoló, az 506 méteres Federation Tower építése.

A Mercury City Tower pillanatnyi rekordját az Emporis német kutatóintézet is megerősítette. A kiskereskedelmi üzletláncokat működtető vállalat székháza hat év alatt épült fel, egymilliárd dollárból, az amerikai Frank Williams és az orosz Mihail Poszohin tervei alapján. A 75 emeletes felhőkarcoló alsó részét irodák és üzletek foglalják el, a negyvenedik emelettől fölfelé luxuslakásokat alakítottak ki.

Forrás: AFP/Artem Zhitenev
Forrás: AFP/Artem Zhitenev

A Mercury City Tower a kép jobb oldalán néhány hónappal ezelőtt

Mint az AP hírügynökség is rámutatott, az európai felhőkarcolók "eltörpülnek" a világ más részén épült tornyokhoz képest: Észak-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten majdnem hatvan olyan épület van, amely magasabb a jelenlegi európai rekordernél, közülük a csúcstartó, a dubaji Burdzs Kalifa 828 méterével két és félszeresen múlja felül a moszkvai Mercury City Towert.