Vágólapra másolva!
Újra járnak metrók New York egyes részein, az iskolák azonban a héten még biztosan zárva tartanak a Sandy hurrikán pusztítása után. Már 87-reemelkedett a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban. Két kisfiút anyjuk karjából ragadtak el a magas hullámok.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhétre emelkedett csütörtökön az Észak-Amerika keleti partvidékén pusztító, Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön New Yorkban. Az amerikai nagyvárosban 34-re nőtt a halottak száma - derült ki a rendőrség beszámolójából. Tizenöt holttestre Staten Island kerületben bukkantak rá, amelynek délkeleti részét a legnagyobb erővel érte el az Atlanti-óceán felől érkező hurrikán.

Saját otthonának alagsorában fulladt meg egy apa és a fia, egy nőt pedig egy leszakadó villanyvezeték miatt ütött agyon az áram - írja az amerikai CNN csatorna online kiadása. Még mindig sok az eltűnt: két fiút az anyjuk karjából ragadtak ki a heves hullámok, egy férfit pedig valószínűleg az áradás sodort el.

Egy olajtartályt is megrongált a Sandy szupervihar New Jersey államban, aminek következtében több mint egymillió liter dízel üzemanyag folyt az Atlanti-óceánba - jelentette a CNN. A szerencsétlenség egy Sewaren nevű kisváros olajfinomítóját érte. Az NBC csatorna által közölt első jelentések még arról szóltak, hogy 115 ezer liter olaj folyt a tengervízbe. A Motiva nevű létesítmény a Shell Oil és a Saudi Refining közös érdekeltsége, amelyet több hasonló üzemmel együtt lezártak a hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősített Sandy miatt. Személyi sérülésről nem érkeztek hírek, a szivárgást állítólag sikerült elfojtani.

Forrás: AFP/Mario Tama
A Sandy pusztítása New York Queens negyedében

A Washington Post online oldala arról írt, hogy csütörtökön megindultak az első metrószerelvények New Yorkban, egyelőre azonban alig pár utas lézeng a peronokon. A városban a Sandy érkezése előtti napon állították le a tömegközlekedést.

Szerdán este New York polgármestere arról döntött, hogy újabb kórházat ürítettek ki a városban az áramszünet miatt. Az iskolák ezen a héten még biztosan zárva maradnak.

A hurrikán pusztításáról szóló cikkeinket itt olvashatja el.