Újabb cseh halt bele az alkoholmérgezésbe

Vágólapra másolva!
Két barátjával zárjegy nélküli tömény szeszt ivott, több napig kezelték, de nem tudták megmenteni. Ő már a harmincegyedik, aki belehal a cseh alkoholmérgezésbe.
Vágólapra másolva!

Harmincegyre emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak a száma Csehországban - közölte csütörtökön a cseh rendőrség. Az újabb áldozat - egy 53 éves férfi - csütörtökre virradó éjjel halt meg az észak-morvaországi Ostravában, az egyetemi kórházban, ahol több napon át küzdöttek az életéért. Két másik férfi, aki együtt ivott az áldozattal, egyelőre túlélte a mérgezést, egyikük állapota azonban a kórházi orvosok szerint nagyon súlyos.

Az ostravai rendőrség szóvivője elmondta: a három férfi együtt fogyasztott hivatalos alkoholzárjegy nélküli tömény szeszt, amely nagyobb mennyiségű mérgező metil-alkoholt is tartalmazott. "Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy csak ellenőrzött forrásból származó szeszt fogyasszon" - mondta a szóvivő.

A rendőrség szerint a metil-alkohol-mérgezési ügyben eddig mintegy 60 ember ellen emeltek vádat; közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, a vádlottak 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak.

Tíz napja a dél-morvaországi Drak likőrgyár ügyvivőjét is őrizetbe vették, mert a gyár be nem jelentett raktáraiban több ezer liter pancsolt szeszt fedeztek fel. Számos üveg tartalmának a fele metil-alkoholból állt.