Naplóíró tinire támadtak a pakisztáni tálibok

Malala Yousafzai, pakisztáni diáklány, aktivista
Vágólapra másolva!
Álnéven írt naplójával vált ismertté a 14 éves pakisztáni Malala Juszafzai, aki ellen kedden kíséreltek meg merényletet a pakisztáni a tálibok. Részben a lány álnéven írt naplójából vált ismertté a tálibok szvat-völgyi rémuralma. A lány a völgy megtisztítása után többször is nyíltan felszólalt a nők oktatását tiltó fanatikusok ellen.
Vágólapra másolva!

"Eléggé megrémített a felakasztott holttestek látványa. De az, hogy eltiltották a lányokat az iskolától annyira sokkolt, hogy úgy döntöttem szembeszállok maradiság erőivel" - mondta egy idén vele készült interjúban a 14 éves Malala Juszafzai pakisztáni iskolás.

A kislány 11 évesen, 2009 után vált ismertté, miután a nagyvilág az ő álnéven írt naplójából ismerhette meg elsőként, milyen egy kisiskolás élete a Pakisztán északnyugati részén fekvő Szvat-völgyben, amely 2007 vége óta tálib uralom alatt állt.

Forrás: BBC

A kislány kiállását sokan értékelték, 2011-ben nemzetközi gyermekbékedíjra jelölték, majd decemberben a pakisztáni kormány neki ítélte a frissen alapított pakisztáni Nemzeti Békedíjat, és tiszteletére egy iskolát is elneveztek róla. Idei interjújában arról is beszélt, hogy azért nem igényelt hatósági védelmet mivel biztonságban érzi magát otthon, a Szvat-völgyben.

Csakhogy már régóta a tálibok célkeresztjében volt - egy szóvivőjük már márciusban jelezte, célpontkaik között van -, és kedden merényletet is kíséreltek meg ellene. Lőfegyverrel sebesítették meg a fején és a nyakán, legalább egy társa is megsérült. Kórházba került, de már jobban van. A támadást a pakisztáni tálibok vállalták magukra, egyik szóvivőjük a BBC Urdu nyelvű szolgálatával közölte, azért támadtak rá, mert tálibellenes, világi nézeteket vallott, és közölte, nem fogják kímélni.

A támadásról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Az egyik variáció szerint szakállas férfiak állítottak meg egy iskolás lányokat szállító mikrobuszt a térség legnagyobb városában, Mignorában, és név szerint keresték Malalát, és akkor nyitottak tüzet, amikor jelentkezett. A másik verzió szerint a támadók akkor nyitottak tüzet szó nélkül, amikor a lány társaival együtt éppen beszállt a mikrobuszba.

Malala 11 évesen kezdett naplót írni, miután a Szvat-völgyet ellenőrző tálibok megtiltották a lányoknak, hogy iskolába járjanak. A fanatikusok nem csak elrendelték a lányiskolák bezárását, hanem az iskolaépületeket is lerombolták. Saríia törvénykezést vezettek be, és számos korlátozó intézkedést hoztak, például megtiltották, hogy az emberek zenét hallgassanak az autókban.

Forrás: AFP

A pakisztáni kormány először megállapodott velük, és hagyta, hogy a térséget a radikális molla, Maulana Fazlullah irányítsa, majd véres harcban 2009 tavaszán és nyár elején kiűzte őket a térségből. Azóta csak ritkán fordult elő tálib támadás, és a térség jórészt nyugodt maradt.

A lány naplóját a BBC urdu nyelvű szolgálata közölte, a külvilág elsőként az ő - akkor még Gol Makai álnéven írt - feljegyzéseiből értesült a tálib uralom brutalitásáról, az erőszakról, lefejezésekről. Naplójában egyebek mellet arról is írt, hogyan rejtették ijedt osztálytársai ruhájuk alá könyveiket, nehogy a fanatikusok arcon locsolják őket savval, mert tanulni merészelnek. Naplójával nem csak Pakisztánban, hanem világszerte is sokak elismerését kivívta.

A BBC iszlámábádi tudósítója szerint a lány ismert közszereplőnek számított, aki dacolt a kockázatokkal, és szülei is bátorították. Apja iskolai tanító, aki többször is büszkeséggel beszélt lányáról. A lány azóta közölte, jogi pályára készül, és politikus szeretne lenni, hogy biztosítani tudja a köznevelés fennállását.