Kína miatt bukott a japán kormány

Vágólapra másolva!
A japán miniszterelnök az előrehozott választások és egy kínai diplomáciai konfliktus miatt teljesen átalakítja kormányát.
Vágólapra másolva!

Lemondott hétfőn a teljes japán kormány, miután Noda Josihiko miniszterelnök átfogó átalakítást jelentett be az előrehozott választások és a Kínával folytatott diplomáciai konfliktus miatt - jelentette be Fudzsimura Oszamu kormányszóvivő.

"A miniszterelnök tudatta velünk ma, hogy át akarja alakítani a kormányt. Minden miniszter lemondott" - közölte a szóvivő egy tokiói sajtótájékoztatón. Nodát nemrég újra megválasztották a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt élére. Új kormánya összetételét várhatóan a nap folyamán ismerteti. Az átalakítástól népszerűségének javulását reméli, miután az egy adóemelés miatt csökkent.

Az adótörvény elfogadása érdekében meg kellett ígérnie a jobboldali ellenzéknek, hogy "rövidesen" új parlamenti választást tartanak. A sajtó találgatásai szerint nyolc miniszter megtartja a tárcáját, tízet új személy kap meg. Bekerül a kormányba két népszerű volt külügyminiszter: Maehara Szeidzsi és Tanaka Makiko. Azumi Dzsun pénzügyminiszter valószínűleg kikerül a kabinetből.

Noda harmadszor alakítja át a kormányt, amióta tavaly szeptemberben miniszterelnök lett.