Már 27-en belehaltak a cseh alkoholba

Vágólapra másolva!
Csehországban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban, ezért a hatóságok a további mérgezések előfordulására figyelmeztetnek. A metilalkohol-mérgezés eddig 27 áldozatot szedett az országban.
Vágólapra másolva!

Huszonhétre emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette hétfőn a cseh közszolgálati hírtelevízió. Az észak-csehországi régió rendőrségének szóvivője szerint a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy a szeptember 28-án Frydek-Místekben, egy családi házban elhunyt férfi halálát szintén a mérgező alkohol okozta. "A rendőrség megállapította, hogy a férfi a halála előtt alkoholt fogyasztott. A helyszínen talált üvegben a laboratóriumi vizsgálat kimutatta a mérgező metanolt (metil-alkoholt)" - mondta a szóvivő. Az észak-csehországi régióban ezzel 17-re emelkedett a halálos esetek száma.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismét felhívták a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Néhány személyt súlyos állapotban továbbra is kórházban kezelnek, és újabb mérgezések is előfordultak.

Csehországban pénteken szüntették meg részlegesen a tizenhárom napja hozott intézkedést, amely szerint tilos volt a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazása. Jelenleg fokozatosan visszakerülnek a forgalomba azok a szeszes italok, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.

A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik.

Az [origo] Prágában készült helyszíni riportját itt olvashatja.