Betilthatja a szerb rendőrség a melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
A futballhuligánok és a szélsőjobb már a zavargásokra készül, a rendőrség pedig még nem döntött a felvonulás engedélyezéséről. Szerbia fővárosában elkezdődött a Pride Week.
Vágólapra másolva!

Nem foglalkozik a szerb kormány a tervezett melegfelvonulás esetleges betiltásával, közölte Ivica Dacic miniszterelnök. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy az október 6-ára tervezett rendezvény biztonsági kockázatot jelent, azt a belügyminisztérium tiltja be, mondta a kormányfő, aki egyúttal a belügyi tárcát is irányítja Szerbiában.

Belgrádban vasárnap kezdődött a Pride Week. A melegfelvonulás az egyhetes rendezvénysorozat záróeseménye lenne, ha a rendőrség be nem tiltja. Tavaly októberben Dacic - akkor még csak belügyminiszterként - nem engedélyezte a felvonulást. A tiltás után úgy vélte, "lehet, hogy az Amnesty International szerint az emberi jog fekete napja volt, de a belgrádiak számára gyönyörű nap volt".

A kormányfő-belügyminiszter az idén is azt mondta, hogy a szakszolgálatok megítélése szerint a melegfelvonulás rendkívül kockázatos esemény lehet.

A Pride Week szervezői szerint ők minden szükséges dokumentumot benyújtottak, és a belgrádi önkormányzat engedélyezte a felvonulást. Ha Szerbia a rend és a törvényesség országa, akkor a felvonulás meg lesz tartva, idézte Goran Mileticet, a szervezőbizottság tagját a B92.

Szerbiában az első melegfelvonulást 2001-ben szervezték. A résztvevőket a futballhuligánok és szélsőjobboldali aktivisták bántalmazták, a rendőrök pedig addig nem avatkoztak be, amíg meg nem támadták őket. A 2004-es és a 2009-es felvonulást a szervezők mondták le - biztonsági okokra hivatkozva -, a köztes időszakban pedig nem is szervezték meg.

A tavalyelőtti, 2010-es felvonulás után kitört zavargásokban közel százhatvan személy megsérül, és mintegy kétszázötven főt állítottak elő. A rendbontók - akiknek számát hat és fél ezerre teszik - megtámadták az állami televízió épületét, illetve az akkori kormánypártok, a demokraták és a szocialisták székházait is. A szerb főváros központjában lévő üzleteket kifosztották.

A jelek szerint a futballhuligánok arra készülnek, hogy az idén is megtámadják a felvonulás résztvevőit. A Rad focicsapat szurkolói transzparensen jelezték, hogy kihagyják a csapat következő, október 6-i meccsét, mert a "belvárosban lesz dolguk".

Tüntetésre szólított a Dveri radikális jobboldali szervezet is. Október 6-án a szerb kormány épülete előtt "családi tiltakozást" tartanak. A "Népre hallgassatok, ne Brüsszelre!" elnevezésű rendezvényen a melegfelvonulás és a homoszexualitás "kiskorúak számára való népszerűsítése" ellen tiltakoznak, ugyanakkor a családokért, illetve "Szerbia szabadságáért" is szót emelnek.

A Dveri külön kiemelte a Pride Week egyik rendezvényét: a svédországi Elisabeth Ohlson Wallin Ecce Homo fotókiállítását istenkáromlásnak tartják. Dacic kormányfő-belügyminiszter is ezt a kiállítást említette, mondván, hasonló hatása lehet, mint a Mohammed prófétát ábrázoló videónak volt a muzulmán országokban.

A melegfevonulásról a szerb parlamentben is szó volt: Dacic azt mondta, a rendezvény nem feltétele az uniós tagságnak, és "még a NATO sem lenne képes" melegfelvonulást szervezni Szarajevóban, Cetinjében, Pristinában vagy Novi Pazar-ban.