Magyarországon is dolgoztak a Csehországban lefülelt útlevélhamisítók

Vágólapra másolva!
Kiterjedt irathamisító bandát füleltek le Csehországban, amely hamis személyi igazolványokkal, útlevelekkel és jogosítványokkal üzletelt. A bűnszervezet egyik hamisító műhelye Magyarországon volt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is tevékeny volt az a hivatalos iratokat hamisító banda, amelynek 17 tagját a napokban vette őrizetbe a cseh rendőrség - jelentette be Pavel Hanták, a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának szóvivője pénteken Prágában.

A cseh hatóságok hivatalos okiratok - személyazonossági igazolványok, útlevelek, vezetői jogosítványok - hamisításának gyanújával már büntetőeljárást is indítottak az őrizetbe vett személyek ellen. A gyanúsítottak között bolgárok, albánok, csehek, egyiptomiak és ukránok is vannak.

A csoportnak négy irathamisító műhelye volt, három prágai magánlakásokban, egy pedig Magyarországon - közölte a cseh rendőrség.

Határátlépés jó pénzért

A cseh rendőrök szerint a nemzetközi hamisító csoport központja Csehországban volt, de a dokumentumokat más európai országokban is árulták átlagban 1500-1800 eurós áron. Cseh szakértők szerint olyan rendkívül jó minőségű hamisítványokról volt szó, hogy azokat egyszerű rutinellenőrzés közben nem lehetett felismerni. A cseh dokumentumokon kívül elsősorban szlovák, bolgár, belga, holland, finn dán iratokat, illetve a volt szovjet köztársaságok iratait hamisították.

A rendőrség szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ez a csoport ellenőrizte az utóbbi évtizedben a hamisított személyi iratok egész csehországi és részben külföldi piacát is. "A dokumentumok iránt a menekültek érdeklődtek, mert segítségükkel bejutottak a schengeni övezetbe. Eddigi ismereteink szerint olyan személyek is kaptak hamis iratokat, akik ezek segítségével kívánták elhagyni hazájukat, ahol bűncselekményt követtek el" - tették hozzá.