Vlagyimir Putyinnak sikerült az élet

Vágólapra másolva!
Villák, jachtok, repülők, órák kollekciójából válogathat az orosz elnök. Két ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin luxuséletével próbálja felháborítani az átlag oroszokat.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is ügyelt arra, hogy a népéért szorgalmasan dolgozó államférfi képe éljen róla, legkeményebb bírálói azonban azt állítják, hogy ez a munka igencsak jövedelmezőnek bizonyult.

Borisz Nyemcov, aki volt miniszterelnök-helyettesből vált Putyin egyik legkomolyabb kritikusává, az ellenzéki Szolidaritás mozgalom egyik képviselőjével, Leonyid Martnyukkal közösen adott ki egy jelentést, amelyből fény derül arra, hogy az orosz elnök igencsak nagy lábon él. Szerintük egyértelmű, hogy a 12 éve az országot vezető Putyin azért is ragaszkodik a hatalmához, mert félti a vagyonát, és nem akarja feladni azt a luxust, amelyhez hozzászokott.

Az ellenzéki politikusok számításai szerint Putyin rendelkezésére áll mintegy húsz palota és villa, 58 repülőgép, egy egész jachtflottilla és egy órakollekció is, amely nagyjából 22 millió rubelt ér. Ha autózni akar, több felsőkategóriás Mercedesből válogathat. A szerzők szerint a több ezer dollárt érő öltönyök, cipők és nyakkendők értékét azért nem is vették figyelembe, mert eltörpülnek a többi luxuscikk mellett.

Forrás: AFP

Az ironikus, Egy gályarab élete címmel közölt jelentés a Guardian című brit lap szerint újabb kísérlet a harmadik elnöki ciklusát megkezdő Putyin lejáratására. Az elnök vagyonát firtató dokumentum ugyanis a Putyin bázisának számító, kevésbé tehetős vidéki társadalmi rétegekben is visszatetszést kelthet. Sokan ugyanis felháborodhatnak azon, hogy mekkora szakadék tátong az elnök és az átlagos oroszok életkörülményei között. A jelentés fotókkal is dokumentálja a Putyin rendelkezésére álló palotákat, hajókat és órákat. Szerepel benne például egy sziget, ahol egy 930 hektáros birtokon ezerfős személyzet lesi az elnök kívánságait. Az elnöki templom, medence, étterem, mozi, bowlingterem és helikopter-leszállóhely pedig minden felmerülő igényt kielégít.

A repülőgépek egyikén, egy Iljusin-96-oson csak a mosdó került 75 ezer dollárba. Az egyik jachtnak, az Olimpiának pedig csak az éves karbantartása ötvenmillió dollárba kerül - állítják a jelentés szerzői, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az elnök fényűző életstílusát az adófizetők pénzéből finanszírozzák.

Forrás: AFP

A szerzők nem felejtik el megemlíteni azt sem, hogy az Egyesült Államok és Németország vezetőjének mindössze két hivatalos rezidenciája van, és még az olasz államfő is csak három közül válogathat. Az orosz elnöki villák közül kilenc Putyin elnöksége idején épült - emelik ki az ellenzéki politikusok.

Putyin legutóbb decemberben nyilatkozott a vagyonáról - ezt meg kellett tennie ahhoz, hogy indulhasson a márciusi elnökválasztáson. Akkor azt állította, hogy a bankszámláján alig 200 ezer dollár van.

Az ellenzéki politikusok a jelentésben felhasználták egyik kedvenc idézetüket is Putyintól. Az elnök egy 2008-as sajtótájékoztatón azt mondta két elnöki mandátumáról: "Ez alatt a nyolc év alatt úgy dolgoztam minden erőmmel, mint egy gályarab. Elégedett vagyok a munkám eredményével".