Romatáborokat számoltak fel a francia hatóságok

Vágólapra másolva!
Bírósági döntés rendelte el a jogosulatlan területfoglalók távozását. Az ENSZ szakértői szerint nem a kilakoltatás a megfelelő válasz a romatáborok problémájára.
Vágólapra másolva!

Mintegy száz romát, köztük húsz gyereket lakoltattak ki a francia hatóságok csütörtökön egy marseille-i nomád táborból, Párizs egyik elővárosában, Créteilben pedig ugyancsak 64 romát kényszerítettek vadtáboruk elhagyására.

Marseille-ben a hatósági kényszerintézkedés két bírósági döntés után következett be, amelyek elrendelték a jogosulatlan területfoglalók távozását - közölte a prefektúra. További 11 romának, akik más marseille-i táborokban laktak, csütörtökön vissza kell térniük származási országukba a hazatérést segítő hivatalos procedúra keretében.

Créteilben 64 romát, köztük 17 gyereket - akik egy kórház melletti területet foglaltak el - más, szomszédos településeken lévő szállásokra irányítottak át. A rendőrség előzőleg szerdán több vadtábort számolt fel a Párizstól északra fekvő Stains-ben is, ahol több száz személy lakott.

Manual Valls francia belügyminiszter egészségügyi és higiéniai okokra hivatkozva rendelte el a romatáborok felszámolását.

ENSZ-szakértők szerdán felszólították a francia kormányt, legyen gondja arra, hogy a romatáborok lebontása a diszkriminációt kizáró európai és nemzetközi normák tiszteletben tartása mellett valósuljon meg. "A kilakoltatások nem a megfelelő válasz, olyan alternatív megoldásokat kell keresni, amelyek megfelelnek az emberi jogi normáknak" - hangsúlyozta közleményében Raquel Rolnik, a világszervezet lakhatási jogokkal foglalkozó különleges megbízottja.