Több mint 600 ezren maradtak áram nélkül az Isaac hurrikán miatt

Vágólapra másolva!
New Orleans felé halad az USA déli részén az immár partot ért Isaac hurrikán. A hatalmas vihar miatt öt déli államban van áramkimaradás, több ezren húzódtak menedékhelyekre, és már áldozata is van a hurrikánnak.
Vágólapra másolva!

Az Isaac hurrikán miatt szerdára 650 ezren maradtak áramellátás nélkül az Egyesült Államokban, a Mexikói-öböl partján fekvő öt államában. Az elektromos vezetékek Louisianában károsodtak meg a legsúlyosabban, itt több mint félmillióan várják a szolgáltatás helyreállítását. De áramhiányt jelentettek Mississippi, Alabama, Arkansas és Texas több településéről is.

Louisianában az áradás miatt eddig legkevesebb 75 embert kellett háztetőkről kimenteni, és további kéttucatnyian várnak még segítségre. A tűzoltóság jelentése szerint a viharnak eddig egy halálos áldozata van. A bajba jutott lakosok megsegítésében a helyi rendőrség, tűzoltóság és a nemzeti gárda mellett civil önkéntesek is részt vesznek.

A Mississippi állambeli Gulfportban utcák sokasága került víz alá. A hadsereg szerint a New Orleans környéki védőgátak jól tartanak, így a várost nem fenyegeti a szélvihar miatti áradás. Bobby Jindal louisianai kormányzó ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vízszint a nap folyamán tovább növekedhet. A Vöröskereszt által hat államban létrehozott mintegy 80 menedékhelyen több mint 5200-an töltötték a szerdára virradó éjszakát.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerdán úgy tájékoztatott, hogy az Isaac szerda délutánra vagy estére várhatóan ismét trópusi viharrá enyhül. Ez annyit jelent, hogy a szél sebessége az óránként 119 kilométer alá csökken, a rendkívül erős esőzés azonban nem enyhül. A térségben emiatt további súlyos árvizek alakulhatnak ki.

A hurrikánközpont szerint az Isaac központja szerda a délkelet-louisianai Houma felől a következő 24 órában lassan New Orleans felé vonul, és mintegy 72 óra múlva elcsendesedik. A vihar vonulási sebessége óránként 9 kilométer.

A biztosítótársaságok megbízásából viharok modellezésére szakosodott, Eqecat nevű cég szerint az Isaac okozta kár elérheti az 1,5 milliárd dollárt. A Katrina hurrikán hét évvel ezelőtt 41,1 milliárd, a Gustav pedig 2008-ban 2 milliárd dollárnyi kárt okozott.