Magyarország választási megfigyelőket küld Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök kérésére magyar választási megfigyelők is részt vesznek majd az őszi ukrán parlamenti választáson. Orbán Viktor azért hagyta jóvá a döntést, mert szerinte Ukrajna stabilitása Magyarországnak is fontos.
Vágólapra másolva!

Magyar választási megfigyelőket hívott meg az őszi parlamenti választásokra Ukrajna, és a kérésre Orbán Viktor pozitív választ adott - erősítette meg az MTI információját Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. Orbán Viktor miniszterelnök még július 16-án közölte levélben Viktor Janukovics ukrán elnökkel, hogy Magyarország készséggel csatlakozik a nemzetközi választási megfigyelők küldöttségéhez.

A magyar miniszterelnök közölte, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna politikai stabilitása mellett, "egyszersmind tudatában vagyunk annak, hogy a választások milyen fontos szerepet játszanak Ukrajna nemzetközi megítélésének alakításában" - idézte Orbán Viktor levelét Havasi Bertalan. Orbán Viktor kifejezte elismerését Viktor Janukovicsnak a közös ukrán-lengyel rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság magas színvonalú lebonyolításáért is - tette hozzá a sajtófőnök.

Ukrajnában október 28-án rendezik meg a parlamenti választásokat. A választások két nagy esélyese a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és az Egyesült Ellenzék néven bejegyzett pártszövetség, amelyben a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza Párt a legnagyobb erő.