Halálos fertőzésre figyelmeztetnek 1700 amerikai kempingezőt

USA, Kalifornia, yosemite nemzeti park, hanta vírus
Vágólapra másolva!
Súlyos vírusfertőzésre figyelmeztette az idén nyáron náluk megszálló vendégeket a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park. A park egyik kempingjében többen is hantavírus-fertőzést kaptak, ketten bele is haltak a betegségbe. Lázra, hányingerre, izomfájdalmakra kell figyelniük azoknak, akik ott jártak.
Vágólapra másolva!

Ezerhétszáz amerikai kempingezőt figyelmeztetett vírusfertőzés veszélyére a Kalifornia államban található Yosemite Nemzeti Park igazgatósága. A brit BBC által is közölt figyelmeztetés szerint azok, akik nyáron a parkba látogattak, és megszálltak a Curry Village kempingben felállított sátrakban, illetve faházakban, hantavírus-fertőzés veszélyének voltak kitéve.

Az emberi életre is veszélyes kórokozót rágcsálók - a térségben az amerikaiegér - hordozzák, a rágcsáló vizeletéből és székletéből lehet elkapni. A betegség akár hat héten át is lappanghat. A vírusfertőzéstől eddig két kempingező veszthette életét, másik két fertőzött látogató várhatóan felépül. Az első haláleset még augusztus elején történt. A vírus okozta fertőzésre nincs külön gyógymód, a fertőzöttek közül általában minden harmadik ember meghal.

Forrás: AFP
Strandolók a Yosemite parkban

A park vezetése jelezte, hogy azok kerülhettek veszélybe, akik június közepétől szálltak meg a jelzett kemping 408 sátrának vagy faházának valamelyikében. Azt javasolták, legyenek különös figyelemmel a fertőzés tüneteire, amelyek láz, izomfájdalom, szédülés, hidegrázás és hányás lehetnek.

A parkban korábban 2000-ben és 2010-ben okozott haláleseteket a hantavírus, idén ez az első alkalom, hogy találkoztak vele - írja a BBC.