Felakasztják a mumbai merénylőt

Vágólapra másolva!
Az indiai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a mumbai merénylet egyetlen túlélő elkövetőjére kiszabott halálos ítéletet. 2004 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet Indiában.
Vágólapra másolva!

Az indiai legfelsőbb bíróság szerdán, a fellebbviteli kérelem vizsgálata után helybenhagyta a 2008-as, 166 halálos áldozatot követelő mumbai merénylet egyetlen túlélő elkövetőjének halálos ítéletét. "Nem dönthetünk másképp, mint hogy kimondjuk a halálos ítéletet" - jelentette ki a legfelső igazságügyi fórum két bírója. "Az elkövetett bűntettek közül a legsúlyosabb az India elleni háborús cselekmény" - állapították meg ítéletükben.

A most 24 éves elkövetőt, a Kaszab (Mészáros) gúnynéven emlegetett pakisztáni Mohammed Adzsmal Amírt első fokon 2010 májusában ítélték halálra gyilkosságért, India elleni háborús cselekményekért, összeesküvésért és terrorizmusért. Első fellebbviteli kérelmét Mahárástra állam legfelsőbb bírósága tavaly februárban elutasította, megerősítve az elsőfokú ítéletet. Kaszab, aki azt állítja, hogy nem részesült méltányos bírósági eljárásban, utolsó fokon még elnöki kegyelemért folyamodhat.

2008. november 26. és 29. között egy tíztagú, erősen felfegyverzett kommandó hajtott végre nagy mészárlásokat két mumbai luxusszállodában, egy turistaétteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban. Terrortámadásukban 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg. Kaszabot abban találták bűnösnek, hogy egyike volt a pályaudvari, 52 ember halálát okozó vérfürdő két tettesének. Kilenc társát megölték a közbelépő biztonsági erők.

Az indiai hatóságok a pakisztáni bázisú, Laskar-e-Taiba nevű szervezetet vádolták a terrortámadás megszervezésével, és a pakisztáni állampolgárságú Kaszab maga is e szervezet tagjának mondta magát. A merényletsorozatot indiai vélemény szerint a pakisztáni hadsereg "egyes elemei" is támogatták. Pakisztán határozottan tagadja ezt. Indiában akasztással hajtják végre a halálos ítéleteket. Utoljára 2004-ben volt erre példa a dél-ázsiai országban.