Aranybányászok mészároltak le egy amazóniai törzset

Vágólapra másolva!
Az Amazonas őserdeiben arany után kutató bányászok brutális kegyetlenséggel vetettek véget az őslakosokkal fennálló ellentéteiknek: a bennszülöttekre rágyújtották házaikat, és legalább 80 embert öltek meg a venezuelai őserdőben.
Vágólapra másolva!

Közel 80 bennszülöttet öltek meg az Amazonas folyó vidékén illegális aranybányászok a múlt hónapban - jelentette szemtanúkra hivatkozva az amazóniai őslakosok érdekeit képviselő Survival International civil szervezet. A BBC szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a venezuelai őserdőben élő Janomami törzs tagjaira rágyújtották falujuk épületeit, és tömegével vesztek oda a tűzben.

A törzs annyira távol él a civilizációtól, hogy csak most jutott el a lemészárlásukról szóló hír a szélesebb nyilvánossághoz. A Janomami nép már korábban is panaszkodott a területeit fosztogató illegális aranybányászok miatt, de senki nem hitte, hogy a konfliktus ilyen tragédiába torkollik.

A Janomami törzs aktivista csoportjai felszólították a Venezuelai kormányt, hogy vizsgálja ki a haláleseteket, és működjön együtt a szomszédos Brazíliával, hogy jobban ellenőrizni tudjak a környék bányászait. A BBC szerint ugyanis a bányászok a közelmúltban jelentősen fokozták tevékenységüket a bennszülöttek területén az arany világpiaci árának emelkedése miatt.