Több százmillióval lépett le egy volt kínai pártvezető

Vágólapra másolva!
Kiterjedt korrupciós ügyeket teregetett ki a napokban a kínai kommunista párt lapja. Egy városi párttitkár százmilliókkal szökött meg az országból, egy rendőrkapitány pedig hatalmas vesztegetési ügybe keveredett.
Vágólapra másolva!

Az északkelet-kínai Liaoning tartomány egyik volt városi párttitkára a gyanú szerint 200 millió jüannal (7 milliárd forint) távozott az országból - jelentette weboldalán a kínai központi pártlap.

Fengcseng (Fengcheng) város első embere valószínűleg április-május környékén hagyta el Kínát. A volt párttitkárt, Vang Kuo-csiangot (Wang Guoqiang), miután korrupciós ügybe keveredett, leváltották posztjáról, majd a városi építkezési vállalat élére került.

A kínai média egy magas rangú rendőrtiszt korrupciós ügyéről is beszámolt. A Kanton (Kuangcsou; Guangzhou) városi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettesének ügyében egyelőre a kommunista párt helyi fegyelmi szerve jár el. Az 55 éves Ho Csinget (He Jing) a hírek szerint 2003 és 2005 között kerületi rendőrkapitányként vesztegették meg. Az ügyben csaknem húsz rendőrt hallgattak ki, további részletek egyelőre nem ismeretesek.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) fegyelmi-ellenőrző bizottságának elnöke nemrégen egy értekezleten azt hangoztatta, hogy egy új, "dinamikus és hosszú távra szól stratégiai projekt" keretében kell folytatni a korrupcióellenes harcot az országban. A KKP közelgő 18. kongresszusa "új utakat-módokat fog találni arra, hogy gátat vessen a korrupciónak most és a jövőben" - hangoztatta akkor a pártvezető.