Két emberből jön össze a tökéletes elnökjelölt?

Vágólapra másolva!
Az egyik a kínos poénjairól híres, a másik arról, hogy laza és közvetlen. Az egyik néhány éve még a liberálisok kedvében járt, a másik viszont kőkemény konzervatív volt világéletében. A héten tartják az amerikai republikánusok a hivatalos elnökjelölő gyűlésüket, ahol színre lép Mitt Romney elnökjelölt és az alelnökségre jelölt társa, Paul Ryan. Mi köti össze ezt a két embert, és mi választja el őket?
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik az időjárás végül megengedi, és keddtől több ezer republikánus gyűlik össze a floridai Tampában, hogy hivatalosan is a párt elnökjelöltjének válasszák Mitt Romneyt. Ezzel együtt formális döntés születik arról is, hogy Paul Ryan lesz az alelnökjelölt, vagyis Romney legszorosabb szövetségese a kampányban. A két politikus az eddigi közös rendezvényeken látottak és a róluk megjelent cikkek alapján nagyon jól kijön egymással, és nagyszerű párost alkotnak. Ez annak ellenére van így, hogy - mint az alábbi összeállításból is kiderül - sok szempontból különböznek: nagyon más életutat jártak be, több nagy kérdésben is voltak köztük nézetkülönbségek, és a személyes stílusukban sem igazán hasonlítanak egymásra.

Generációs szakadék

Bár sportos testalkatú és dús haja is csak a halántékán őszül, Mitt Romney már 65 éves és van 18 unokája. Ehhez képest Paul Ryan csak a 42. életévében jár (és híresen egészséges életmódja miatt nem is néz ki még ennyinek sem), vagyis pont annyi idős, mint Romney legidősebb fia. A két politikus teljesen más korban nőtt tehát fel, és eltérő kulturális és életmódbeli élmények érték őket. Sokatmondó, hogy míg Ryan kedvenc zenekara a Rage Against The Machine, addig Romney egy interjúban azt mondta, hogy ő többek között a Beach Boyst és a country énekes Garth Brookst kedveli, bár igaz, hozzátette, hogy tetszik neki a Killers is.

Forrás: AFP/Jewel Samad
Ryan, Romney felesége és Romney

Mindkét politikus példás családapaként ismert, egyikük esetében sem lehetett hallani magánéleti problémákról. Romney 22 éves korában vette el feleségül középiskolai szerelmét, Annt, és saját állításuk szerint azóta is boldog házasságban élnek. Öt fiuk született, akik a feleséghez hasonlóan szintén gyakran feltűnnek Romney kampányrendezvényein.

Paul Ryan 30 éves korában vette el feleségül Jannát, akivel azóta három gyerekük született. Janna eddig igyekezett távol tartani magát a politikától és a nyilvános szereplésektől, most azonban, hogy férje alelnökjelölt lett, ez nem fog olyan könnyen menni. Több portré is megjelent róla az utóbbi hetekben, amelyek érdekességként kiemelték, hogy demokrata környezetben nőtt fel: egyik nagybátyja demokrata szenátor volt, egyik unokatestvére pedig szintén demokrata színekben került be a képviselőházba.

Az üzletember és a politikus

"Mitt nem karrierpolitikus" - hirdeti büszkén Romney weboldala, hangsúlyozva, hogy a republikánus elnökjelölt csak hosszú és sikeres üzleti tevékenység után lépett a politikai pályára. A világ egyik legjobb egyetemeként számon tartott Harvardon menedzsmentet és jogot is tanult, majd a Bain Capital nevű befektető cég felfuttatásával szerzett magának nevet az üzleti életben. Bár már a kilencvenes évek közepén is megpróbálkozott azzal, hogy beszálljon a politikába, akkor ez nem sikerült (Ted Kennedytől próbálta meg elhódítani a szenátori széket Massachusetts államban 1994-ben), és így maradt a befektetési üzletágban. 2002-ben aztán szintén Massachusettsben nekifutott a kormányzóválasztásnak, és ekkor már sikerrel járt. A harmadik politikai tesztje 2008-ban következett, amikor indult a republikánus elnökjelöltség megszerzéséért, de a kampánya annak ellenére hamar kifulladt, hogy talán ő rendelkezett a legbiztosabb anyagi háttérrel az összes induló közül.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Nem karrierpolitikus

Paul Ryan pályája ettől teljesen eltér, ő nyugodtan besorolható a karrierpolitikus kategóriába. Bár a szélesebb Ryan család kiterjedt vállalkozásokkal rendelkezik a politikus szűkebb hazájában, Wisconsin államban, Ryan a közvetlen személyes tapasztalatait a magánszférában legfeljebb akkor szerezhette, amikor diákként dolgozott a McDonald'snál. Hamar ráállt ugyanis a politikai pályára: már egyetemi hallgatóként gyakornoki munkát vállalt az egyik wisconsini szenátor mellett, majd később egy, a republikánusokhoz kötődő elemzőintézetnél dolgozott, 1998 óta pedig tagja a szövetségi törvényhozásnak.

A nagy kérdések

Ha a mostani állapotot nézzük, akkor Mitt Romney és Paul Ryan szinte mindenben egyetért, ami a nagyobb társadalmi kérdéseket illeti. Mindketten ellenzik az abortuszt (legfeljebb abban van különbség, hogy Romney nemi erőszak során történt fogamzásnál engedélyezné), tiltakoznak a melegházasság ellen, fontosnak tartják a fegyverviseléshez való jogot, és nem hisznek a klímaváltozás tudományos megalapozottságában, abban pedig főleg nem, hogy a gazdasági szereplők tevékenységének szabályozásával kellene küzdeni ellene.

Ha azonban néhány évvel ezelőtt vettük volna sorra ezeket a témákat, akkor nagyon is jelentős különbségeket lehetett volna találni, Romney ugyanis mindegyik esetében más álláspontot képviselt, mint most. A liberális államként számon tartott Massachusetts kormányzójaként még korántsem tartotta annyira fontosnak az abortusz tiltását, mint most, és úgy tűnt, hogy nem zavarja különösebben a melegházasság sem. A klímaváltozás elleni küzdelemben pedig még előkészítő lépéseket is tett kormányzósága alatt, igaz, hogy ebből végül nem lett semmi.

Forrás: AFP/Getty Images/Gereardo Mora
Karrierpolitikus

A mormon és a katolikus

Paul Ryan kiválasztása után több politikai elemző is megjegyezte, ez a választás történelmi jelentőségű abból a szempontból, hogy most fordul elő először, hogy egyik oldalon sincs fehér protestáns jelölt. Az afroamerikai Barack Obama társa, Joe Biden alelnök ugyanis Ryanhez hasonlóan katolikus, Romney pedig mormon. Ez egy olyan közösség, amelyet sajátos szabályai (sokáig élt náluk például a többnejűség lehetősége) és zártsága miatt egyes keresztény csoportok szektának tartanak. Emiatt a republikánusok körében sokáig voltak is olyan aggodalmak, hogy a mormon vallás hátrányos lehet Romney számára, és ő nem is nagyon szokott életének erről a részéről beszélni. Ez a taktika hatásosnak tűnik, mert ugyan egy júniusi Gallup-felmérésból az derült ki, hogy a választók 18 százaléka nem szavazna egy amúgy felkészült mormon jelöltre, a kutatás megállapította azt is, hogy 40 százalékuk nem is tud róla, hogy Romney épp ehhez a vallási közösséghez tartozik.

A robot és társa

Az egyébként meglehetősen sötét hangulatú elnökválasztási kampány derűsebb pillanatai közé tartoztak azok, amikor Mitt Romney igyekezett megvillantani könnyedebb oldalát. Ezek nem azért voltak derűsek, mert Romney annyira laza lenne, hanem inkább azért, mert nagyon úgy tűnik, hogy olyannyira képtelen elengedni magát, hogy az már szórakoztató. A kampányrendezvényeken például valamiért mindig azt a játékot próbálta játszani az őt üdvözlő idegen emberekkel, hogy vajon el tudja-e találni, hány évesek. Mindig mondott egy számot, és aztán bármi is volt a válasz, jót nevetett rajta, és ezt annak ellenére folytatta, hogy a tudósítások szerint legtöbbször egyedül ő szokott nevetni.

A legutóbbi interjúiban már maga Romney is elismeri, hogy nem igazán jó abban, hogy kapcsolatot teremtsen az emberekkel, de szerinte nem is erre van szüksége az országnak, hanem egy profi vezetőre. Ha pedig végül győz, akkor majd számíthat Ryanre abban, hogy adjon némi emberi arcot az általa vezetett kormányszervezetnek. A mindig higgadtan érvelő, súgógép nélkül is folyékonyan szónokló Ryant ugyanis még a politikai ellenfelei is kedvelik, és a humora is kétségtelenül jobb, mint a főnökéé.