Úton vannak hazafelé a szíriai magyar túszok

Vágólapra másolva!
Folyamatosan életveszélyben voltak a Szíriában elrabolt magyarok és szíriaiak - mondta a szombaton hajnalban kiszabadult túszok egyike. A három elrabolt magyar hétfőn érkezik haza - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt hazaérkezik az a három magyar férfi, akit három arabbal együtt raboltak el két hete ismeretlenek Szíriában - tudta meg a Magyar Nemzet. A túszokat szombaton hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái.

A három arab közül két szíriai férfi Magyarországon él hivatalosan, a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben az életük veszélyben van. A lap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, és vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy szombaton néhány újságírónak sikerült felvennie a kapcsolatot Ibrahim Hasszánnal Skype-on. A szíriai férfi részletesen előadta megmenekülésük történetét. Meggyőződése, hogy elrablóik nem kormányellenes lázadók voltak, hanem a jelenlegi szíriai káoszban egyre-másra felbukkanó fundamentalista csoportok egyikéhez tartozhatnak. Beszámolója szerint őket és a magyarokat sem kínozták meg, de fogva tartásuk körülményei miatt folyamatosan életveszélyben voltak.

A túszok észrevették, hogy az utóbbi napokban csökkent az emberrablók figyelme, egyre ritkábban ellenőrizték őket, majd eltűntek. Végül ki tudtak szabadulni a pincéből, majd találtak egy mobiltelefont, amellyel az egyik szír férfi a családját hívta. A közelben harcoló kormányhadsereg katonái ezt a hívást mérhették be, és ekkor már célzottan keresték a túszokat - olvasható a napilapban.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hétfőn vagy legkésőbb kedden érkezhet haza a három magyar. Hajdu János közölte, hogy a körülményekhez képest jó fizikai állapotban vannak, mentálisan azonban megviselte őket a fogva tartás, de már teljes biztonságban vannak. A főigazgató szerint egy közel két hétig tartó, óraműpontossággal végrehajtott műveletnek köszönhetően szabadulhattak ki a foglyok úgy, hogy pénzt sem fizettek értük, és nem is sérültek meg. Hajdu János hozzátette: a kiszabadítás nem fegyverrel, hanem tárgyalásos úton történt.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a három magyar - akik korábban rendőrök voltak -, Hajdu János azt válaszolta: azt valószínűsíti, hogy azt, amihez értettek, a kutyakiképzést.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint a sorozatos emberrablások miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.