Lefejezéssel büntették a mulatozókat a tálibok

Vágólapra másolva!
Tizenhét civilt - 15 férfit és 2 nőt - öltek meg Hilmend tartomány egyik falujában, mindannyian egy zenés-táncos mulatságon vettek rész. Több NATO-katonával a közéjük vegyült lázadók végeztek.
Vágólapra másolva!

Afganisztán déli részén 17 embert fejeztek le tálib felkelők. A 15 férfi és két nő egy zenés-táncos mulatságon vett részt Hilmend tartomány egyik falujában, amikor a belügyminisztérium beszámolója szerint a tálibok le akarták állítani az ünnepséget, lövöldözés is hallatszott, és nem világos, hogy a lefejezetteket először lelőtték-e. A holttesteken ütések nyomai is látszottak, sokukon lövésnyomok is voltak. A tálibok ellenzik a férfiak és a nők társas érintkezését - emlékeztet a BBC. A brit közszolgálati média kabuli tudósítója viszont megemlíti, hogy egyes jelentések szerint azért ölték meg a 17 embert, mert a helyi kormánynak dolgoztak.

Tíz afgán katona halt meg egy akcióban, amelyet az ellenőrző pontjuk ellen követtek el. A halottakon kívül négy katona megsebesült, öt pedig eltűnt; egyelőre nem tudni, hogy elrabolták őket, vagy fegyverükkel együtt önként csatlakoztak a támadókhoz. Hilmend tartomány kormányzatának szóvivője szerint áruló afgán katonák is segítették a felkelőket.

A Kabulhoz közeli Lagmán tartományban hétfőn egy afgán katona a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) tagjai ellen fordította fegyverét, kettőt közülük megölt, majd őt is lelőtték. Ezzel idén már 42-re emelkedett az ISAF olyan katonáinak száma, akikkel afgán katonák vagy rendőrök, illetve a soraikba vegyült lázadók végeztek. Csupán augusztusban már tizenketten vesztették így életüket, az első tíz amerikai volt.