Szexsztrájkkal űznék el a togói elnököt

Vágólapra másolva!
Egyhetes szexsztrájkra készülnek egy togói polgárjogi szervezet nőtagjai. Ezzel bírnák rá férjeiket arra, hogy kikényszerítsék az elnök távozását.
Vágólapra másolva!

Szexsztrájkra készülnek a Mentsük meg Togót nevű polgárjogi szervezet nőtagjai, így akarják kikényszeríteni az elnök, Faure Gnassingbé elnök lemondását. A nők hétfőtől egy hétig nem élnek házaséletet férjeikkel.

A polgárjogi szervezet női tagozatának vezetője, Isabelle Ameganvi elmondása szerint a togói férfiak ennek hatására majd olyan lépéseket tesznek, melyekkel kikényszerítik az elnök lemondását - számol be a brit Guardian.

A jogász Ameganvi szerint példaként állnak előttük a libériai nők, akik 2003-ban a békéért kampányolva léptek szexsztrájkba. "Számos eszközzel rá tudjuk a férfiakat vezetni arra, hogy megértsék, mit akarnak a togói nők" - tette hozzá.

A sztrájkot egy többezres gyűlésen jelentették be a fővárosban, Lome-ban. A tüntetésen a választójogi reform ellen tiltakoztak, attól tartva, hogy az megkönnyíti majd az elnök októberi újraválasztását.

Gnassingbé 2005-ben, apja halála után került a hatalomba. Gnassingbé Eyadéma 38 évig vezette a nyugat-afrikai országot. Az elnök egyelőre nem reagált a sztrájk hírére. A hónap elején, két, az elnök ellen tartott demonstrációt könnygázzal oszlattak fel, és több mint 100 embert tartóztattak le.

A sztrájk sikeressége a Guardian beszámolója szerint kérdéses, még az elnökellenes koalíció tagjai szerint is. A Nemzeti Szövetség a Változásért vezetője például megnevettette a tömeget, amikor egy hét megvonás helyett két napot javasolt. Más nők szerint Isabelle Ameganvi könnyen beszél, mert nincs férje, ráadásul nehéz ellenőrizni, hogy mi történik a zárt ajtók mögött.