Az étel 40 százalékát kidobják az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Fejenként havi 9 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe egy átlag amerikai egy környezetvédelmi szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül: az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki - derül ki a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács (National Resources Defense Council) friss jelentéséből.

Az amerikai környezetvédelmi szervezet szerint az emberek ezzel körülbelül 165 milliárd dollárt dobnak ki évente. Az el nem fogyasztott élelmiszerek többnyire szemétlerakókban rohadva végzik, emiatt az Egyesült Államok metánkibocsátásának negyedéért felelősek.

A szervezet szerint ha az emberek csupán 15 százalékkal csökkentenék a kidobott élelmiszermennyiséget, azzal évente több mint 25 millió amerikai tudna jóllakni. A statisztikák szerint minden hatodik amerikainak nem jut elegendő étel. Az átlagos amerikai fogyasztó tízszer több ételt pazarol el mint egy délkelet-ázsiai, és másfélszer annyit mint az 1970-es évek Amerikájában.

A jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) tavalyi adataira hivatkozva azt írja, hogy például a gabonából készült termékek 38, a tengeri étkek 50, a megvásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig 42 százaléka végzi a szemetesben az Egyesült Államokra, Kanadára, Új-Zélandra és Ausztráliára összesített adatok szerint, míg a megvett hús 22, a tejnek pedig 20 százalékát dobják ki az ezekben az országokban élők.