Rendőrökre támadtak a tüntető diákok Chilében

Vágólapra másolva!
Több mint 140 diákot vettek őrizetbe csütörtök este Chilében az erőszakba torkolló diáktüntetések után. Az ingyenes oktatásért küzdő diákok 18 rendőrt megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

Újabb, erőszakba torkolló diáktüntetések voltak csütörtök este a chilei fővárosban; az engedély nélküli demonstrációkon 18 rendőr megsebesült, és csaknem 140 hallgatót őrizetbe vettek a hatóságok. A rendfenntartó erők szerint az egyetemisták és a középiskolások a város 14 pontján rendeztek felvonulást, és összesen mintegy nyolcezren voltak.

A tüntetések szervezői azonban azt állítják, hogy ennél jóval többen vettek részt a megmozdulásokon. A csoportosulások feloszlatásához a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a diákok pedig válaszul kővel dobálták a rend őreit. A másfél tucat sérült rendőr közül háromnak súlyos az állapota. Chilében három hete kezdődtek újra a diáktüntetések. Korábban a demonstrálók iskolákat és állami intézményeket is megszálltak, boltokat és járműveket gyújtottak fel.

A tiltakozók legfőbb problémája az oktatással az, hogy drága és alacsony színvonalú. A középiskolások követelik, hogy tiltsák meg az államilag finanszírozott oktatási intézményeknek a kereskedelmi tevékenységet, és helyezzék át őket a forráshiányban szenvedő önkormányzatok felügyelete alól a kormány irányítása alá. Az egyetemi hallgatók az ingyenes oktatás bevezetését és ez ügyben népszavazás kiírását követelik. A chilei kormány az oktatásra szánt források növelése érdekében adóemelést jelentett be, de a diákok által követelt gyökeres változtatásokra nem hajlandó.