Őrizetbe vették az egyiptomi elnököt sértegető újságírót

Vágólapra másolva!
Őrizetbe helyeztette egy kairói bíróság csütörtökön egy független napilap főszerkesztőjét, akit az államfő megsértésével és "hazugságok terjesztésével" vádoltak meg. Mohamed Murszi egyiptomi elnök ezután rendeletben tiltotta meg a vizsgálati fogság elrendelését ilyen ügyekben, ezért nemsokára valószínűleg szabadlábra helyezik az újságírót.
Vágólapra másolva!

Iszlam Afifi, a magántulajdonban lévő ad-Desztúr című lap főszerkesztője az első újságíró, akit bíróság elé állítottak Hoszni Mubarak elnök rendszerének 2011. februári megdöntése óta.

A döntést követően Mohamed Murszi elnök ugyanakkor rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta a vizsgálati fogság elrendelését "sajtóvétségeket" érintő ügyekben - közölte az elnökválasztáson a Muzulmán Testvériség jelöltjeként indult államfő szóvivője. A rendelet alapján Afifi várhatóan hamarosan újra szabadlábon védekezhet majd. A főszerkesztő perének következő tárgyalását szeptember közepén tartják.

Nem Afifi az egyetlen, akit az iszlamisták eddig följelentettek, több újságírót is megvádoltak azzal, hogy gyújtó hangú tudósításokban a Muzulmán Testvériség ellen hangolják a népet. Az al-Farain (Fáraók) nevű tévéállomást átmenetileg be is tiltották emiatt. Mohamed Murszi államfő, miután győzött a júniusi elnökválasztáson, lecseréltette a vele szemben korábban igen ellenséges közszolgálati média vezetőit.

Az amerikai külügyminisztérium tiltakozott az egyiptomi vezetésnél az újságírók elleni büntetőeljárások miatt. Washington közölte: "nagyon aggódik" amiatt, hogy Egyiptomban korlátozzák a sajtószabadságot.