Greenpeace-sek mászták meg a Gazprom fúrótornyát

Vágólapra másolva!
A Greenpeace aktivistái a szervezet egyik igazgatójával együtt az orosz Gazprom északi-sarkvidéki platformján próbálják megakadályozni a további olajfúrásokat. Tavaly a Carn Energyt meghátrálásra kényszerítette a környezetvédő szervezet.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Gazprom északi-sarkvidéki olajfúró platformjára mászott fel több Greenpeace-aktivista, közöttük Kumi Naidoo a Greenpeace International ügyvezető igazgatója - közölte a környezetvédő szervezet.

Az aktivisták akciójukkal szeretnék kikényszeríteni, hogy az orosz vállalat véget vessen az északi-sarkvidéki olajfúrásoknak. Ez a második alkalom, hogy az északi-sarkvidéki olajfúrások megakadályozásáért Kumi Naidoo akcióban vesz részt. A dél-afrikai emberjogi aktivista tavaly júniusban Grönlandnál, Major Dávid magyar aktivista után a brit Cairn Energy tulajdonában lévő fúrótoronyra mászott fel. Az akkori akció sikeres volt, a Greenpeace közleménye szerint ugyanis a Cairn Energy azóta felhagyott azon a vidéken a kutatófúrással.

A Gazprom fúróplatformján Kumi Naidoo közölte: "Amikor aktivista társaimmal felmásztam erre a rozsdás olajfúró toronyra, az Északi-sarkvidék megmentéséért küzdő mozgalomhoz két hónap alatt csatlakozó egymillió ember támogatott. Az ő nevükben vagyunk itt. Hasonlóan a Shell meggondolatlan alaszkai olajfúrási terveihez, itt sem az a kérdés, hogy lesz-e olajkiömlés a sarkvidéken, hanem az, hogy mikor. Az egyetlen lehetőség ennek az érzékeny természeti környezetnek a megvédésre az olajfúrások betiltása".

Az Északi-sarkvidék olajfúrás szempontjából az egyik legszélsőségesebb és legellenségesebb terület a földön. Azt a területet, ahol a Gazprom olajat szeretne termeli, az év kétharmadában vastag jégréteg fedi, a hőmérséklet gyakran mínusz 50 fok alá alá zuhan. A Pecsora-öblöt rendszeresen erős viharok verik, és a hosszú sarkvidéki télen hónapokig sötét van.