Nő az Afganisztánban harcoló magyarok száma

Vágólapra másolva!
Megnövelik az Afganisztánban állomásozó magyar katonák számát, októbertől pedig újra a magyar kontingens látja el a kabuli repülőtér katonai védelmét.
Vágólapra másolva!

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben - ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten. Hende Csaba elmondta, hogy a döntés értelmében az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport kontingensét Baghlan tartományból, valamint ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre az idén október 1-jétől 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország változatlanul támogatja a NATO afganisztáni szerepvállalását, azonban a nemzetközi folyamatoknak megfelelően - a NATO-csapatok 2014-ben vonulnak ki az ázsiai országból - jelentősen átalakítja a részvételét a műveletekben. A magyar honvédség 2003 óta van jelen Afganisztánban, és 2006 óta felügyeli a Baglán tartomány rendjét.

2014-től kiképzői feladatokat lát el a hadsereg

A miniszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében októbertől átmenetileg nő a magyar részvétel az afganisztáni NATO-műveletekben, 2013 tavaszától azonban jelentősen csökken. Hende Csaba ismertette, a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét októbertől immáron harmadik alkalommal fogja ellátni a Magyar Honvédség, ami "rendkívül megtisztelő" feladatnak számít.

A szakminiszter elmondta azt is, hogy a magyar-amerikai műveleti összekötő és tanácsadó csoport létszáma 2013 tavaszán 56 főre csökken, feladatköre átalakul, és átteszi székhelyét Mazar-e Sharifba. A kormány végül döntött arról is, hogy a két helikopteres légimentor-csoport mandátumát meghosszabbítja 2013 május 31-éig, illetve szeptember 1-jéig.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter elmondta, hogy a magyar szerepvállalás eddig évente átlagosan 10-12 milliárd forintjába került a magyar államnak, amely azonban 2013 tavaszától jelentősen csökken majd. Hangsúlyozta azt is, hogy a honvédség 2014 után is vállal majd tanácsadói és kiképzői feladatokat Afganisztánban, valamint korábbi vállalásának megfelelően 2015-től három éven át évente 500 ezer dollárral támogatja az afgán haderő megújulását.