Papíron megszűnt az egypártrendszer Türkmenisztánban

Vágólapra másolva!
Formálisan megszűnt az egypártrendszer Türkmenisztánban, miután kedden megalakult egy üzleti irányultságú politikai párt Asgabatban. Háromszázan alapították meg a Türkmenisztáni Gyáriparosok és Vállalkozók Pártját, valószínűleg az elnök előzetes jóváhagyásával.
Vágólapra másolva!

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság különböző üzleti csoportjainak 300 küldötte vett részt a Türkmenisztáni Gyáriparosok és Vállalkozók Pártjának alapító kongresszusán kedden - számolt be erről a TDH türkmén állami hírügynökség.

A párt megalakításával a 2013-ban esedékes választások formálisan valószínűleg véget vetnek majd a Demokrata Párt két évtizede tartó hatalmi monopóliumának az asgabati parlamentben. A kormányzó pártot 1991-ben a feloszlatott kommunista párt alapjain hozták létre.

Valószínű ugyanakkor, hogy az új párt nem jöhetett volna létre a Türkmenisztánt irányító Gurbanguly Berdimuhamedow elnök jóváhagyása nélkül. A legutóbbi, februári elnökválasztáson a szavazatok 97,14 százalékát szerezte meg a hivatalban lévő türkmén államfő. Ellenzéki jelölt nem indult.